Brexitin vaikutukset matkailuun

Lentoliikenneyhteydet

Suorat lentoyhteydet Iso-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan (UK) ja EU:n välillä pyritään turvaamaan, vaikka UK eroaisikin EU:sta ilman sopimusta. Tästä huolimatta UK:n  erolla EU:sta voi olla vaikutuksia lentoliikenteen sujuvuuteen etenkin UK:n  kautta kulkevien jatkolentoyhteyksien osalta. Nykyiset reittivaihtoehdot ja -valikoima saattavat supistua.

Brexitillä ei ole vaikutusta lentoturvallisuuteen, vaan lentäminen on aivan yhtä turvallista kuin ennenkin.

Matkustajanoikeudet

UK:n EU-eron jälkeen matkustajan oikeuksia ei välttämättä enää sovelleta tai soveltaminen voi olla rajattua UK:hon suuntautuvilla matkoilla. Tällä hetkellä on epävarmaa, säilyttääkö UK EU:n matkustajan oikeuksia vastaavan suojan tason kansallisessa sääntelyssään. Lisätietoja UK:n hallituksen sivuilta (Ulkoinen linkki)

Lentomatkustajan oikeuksia sovelletaan kaikkiin EU:n alueelta lähteviin koti- ja ulkomaanlentoihin sekä EU:n ulkopuolelta saapuviin EU:n lentoyhtiöiden lentoihin. Sääntöjä sovelletaan myös Norjaan, Sveitsiin ja Islantiin sekä niiden lentoyhtiöihin.

UK:n EU-eron jälkeen UK:n lentoyhtiöt eivät enää ole EU:n lentoyhtiöitä. UK:n EU-eron jälkeen lentomatkustajan oikeuksia ei välttämättä sovelleta UK:sta EU-maahan saapuvilla lennoilla, jos lennosta vastaa jonkin muun kuin EU:n, Norjan, Sveitsin tai Islannin lentoyhtiö.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on koonnut sivuilleen esimerkkejä eri tilanteista (Ulkoinen linkki). Samoilta sivuilta löytyy myös tietoa laiva-, juna- ja bussimatkustajille (Ulkoinen linkki).

Brexitin vaikutukset liikunta- ja toimintarajoitteisten lentomatkailuun

Turva- ja rajatarkastukset

Turvatarkastuksiin ei näillä näkymin ole käytännössä tulossa muutoksia. 

Maahantulotarkastusten osalta UK ei ole kuulunut aikaisemminkaan Schengen-maihin, joten passi tarkistetaan jatkossakin UK:iin matkustettaessa. Viisumia ei näillä näkymin tulla jatkossakaan tarvitsemaan UK:n ja EU-maiden välillä.

Tullitarkastuksen osalta tuliaisten ja muiden tuontitavaroiden osalta tilanne muuttuu nykyisestä. Jatkossa noudatettaisiin EU:n ulkopuolisen maan tullaussäädöksiä ja tuontimääriä. Lisätietoja Tullin sivuilta (Ulkoinen linkki).

Roaming eli verkkovierailu

Eron jälkeen EU:n yhteiset roaming-säännökset eivät koske enää UK:ta. Tarkista matkapuhelimen käytön maksut omalta operaattoriltasi.

Lue lisää verkkovierailun hinnoista Euroopassa  sekä usein kysyttyjä kysymyksiä EU-verkkovierailuista .