Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Brexitin vaikutukset matkailuun

Lentoliikenneyhteydet

Lentoliikenteeseen ei tule siirtymäkaudella eli vuoden 2020 aikana muutoksia.

EU:n ja UK:n tarkoituksena on neuvotella vuoden 2020 aikana tulevasta lentoliikennesopimuksesta. Vielä ei ole varmuutta tulevan sopimuksen sisällöstä. On mahdollista, että nykyiset reittivaihtoehdot ja -valikoima saattavat supistua 1.1.2021 alkaen

Brexitillä ei ole vaikutusta lentoturvallisuuteen, vaan lentäminen on aivan yhtä turvallista kuin ennenkin.

Matkustajanoikeudet

Vuoden 2020 ajan UK:n EU-erolla ei ole vaikutuksia matkustajan oikeuksiin. Lisätietoja UK:n hallituksen sivuilta. (Ulkoinen linkki) 

Lentomatkustajan oikeuksia sovelletaan kaikkiin EU:n ja UK:n alueelta lähteviin koti- ja ulkomaanlentoihin sekä EU:n ulkopuolelta saapuviin EU:n lentoyhtiöiden lentoihin. Sääntöjä sovelletaan myös Norjaan, Sveitsiin ja Islantiin sekä niiden lentoyhtiöihin.

Siirtymäkauden jälkeen, jollei siirtymäkauden aikana toisin sovita, UK:n lentoyhtiöitä enää kohdella samoin kuin EU:n lentoyhtiöitä. Silloin lentomatkustajan oikeuksia ei välttämättä sovelleta UK:sta EU-maahan saapuvilla lennoilla, jos lennosta vastaa jonkin muun kuin EU:n, Norjan, Sveitsin tai Islannin lentoyhtiö.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on koonnut sivuilleen esimerkkejä eri tilanteista. (Ulkoinen linkki). Samoilta sivuilta löytyy myös tietoa laiva-, juna ja bussimatkustajille (Ulkoinen linkki).

Brexitin vaikutukset vammaisten ja liikuntarajoitteisten henkilöiden lentomatkailuun

Turva- ja rajatarkastukset

Maahantulotarkastuksista löytyy tarkempaa tietoa sisäministeriön sivuilta (Ulkoinen linkki).

Tullitarkastuksen osalta tuliaisten ja muiden tuontitavaroiden osalta tilanne pysyy nykyisellään siirtymäkauden ajan. Lisätietoja Tullin sivuilta. (Ulkoinen linkki)

Roaming eli verkkovierailu

Siirtymäkauden ajan EU:n yhteiset roaming-säännökset ovat voimassa UK:ssa normaalisti.

Lue lisää verkkovierailun hinnoista Euroopassa sekä usein kysyttyjä kysymyksiä EU-verkkovierailuista .