Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

De första N2000-sjökorten är nu tillgängliga – alla finländska sjökort förnyas under de närmaste åren

De finländska sjökorten förnyas under de närmaste åren ett område i gången, då farleds- och sjökortsreformen N2000 som inleds vid Bottenviken för med sig nya och noggrannare sjökort. Transport- och kommunikationsverket Traficom har publicerat de första N2000-sjökorten mellan Torneå och Brahestad. En ny referensnivå för vattendjupet tas i bruk på sjökorten. De uppdaterade djupuppgifterna skapar en grund för framtida navigationsmetoder och garanterar ett effektivt utnyttjande av farlederna.

"Farleds- och sjökortsreformen N2000 är ett mångårigt arbetsprojekt och i och med publiceringen av de första N2000-sjökorten börjar arbetet bli synligt också för användarna. För att säkerställa trygg sjöfart, effektiv användning av våra farleder och framtida navigationsmetoder krävs att de som använder sjökortsprodukter och farleder får uppdaterad och enhetlig djupinformation”, berättar överdirektör Jarkko Saarimäki.

De finländska sjökorten förnyas gradvis under en period på cirka 5–6 år. Reformen inleds i Bottenviken och fortsätter successivt mot söder. Reformen påverkar i synnerhet yrkessjöfarare men även fritidsbåtförare.

De nya N2000-kartorna finns tillgängliga både i elektroniskt format (ENC) och som tryckta sjökort och man känner igen dem med hjälp av markeringen BSCD (N2000). Från och med början av våren 2022 uppdateras sjökorten från Brahestad till Karleby. Också den första sjökortsserien ämnad för båtförare (Sjökortsserie G, Bottenviken) publiceras under nästa vår. Man kan följa med hur reformen framskrider på Traficoms webbsidor.

En enhetlig referensnivå för vattendjupet

I reformen införs en enhetlig referensnivå för djupuppgifter som är bunden till höjdsystemet N2000 på sjökort och i sjötrafikens farleder. Den nuvarande referensnivån för djupuppgifter som på havsområden grundar sig på det teoretiska medelvattenståndet ersätts med en referensnivå som är bunden till höjdsystemet N2000. I framtiden kommer alla sjökort över Östersjön att följa samma referensnivå för vattendjupet.

"Övergången till den nya referensnivån kommer att påverka hur djup- och farledsuppgifter anges i sjökorten. Eftersom nollpunkten i N2000-systemet är under det nuvarande medelvattenståndet (MSL), blir djupangivelserna cirka 10–20 cm mindre på sjökorten på grund av förändringen i referensnivån. På motsvarande sätt är vattenståndsiffrorna som publiceras av Meteorologiska institutet lika mycket större”, berättar ledande sakkunnig Jarmo Mäkinen.

Använd rätt uppgifter om vattenståndet med rätt sjökort

Meteorologiska institutet har sedan september 2021 publicerat observationer och prognoser för vattenståndet parallellt i förhållande till N2000 och det teoretiska medelvattenståndet. Den som rör sig på havsområdena bör fästa uppmärksamhet vid detta, så att man i fortsättningen använder rätt uppgifter om vattenståndet med rätt sjökort.

"Eftersom det under övergångsperioden används samtidigt sjökort enligt både det gamla och det nya systemet, är det viktigt att säkerställa referensnivån på sjökortet som används och motsvarande vattenståndsvärde”, påminner Mäkinen.

Ny anvisning om sättet att redovisa leddjupgåendet i farlederna publicerad – Finsk kustlots kompletterar sjökortens information

Som en del av reformen har Traficom publicerat en ny anvisning om sättet att redovisa leddjupgåendet i farlederna. I anvisningen beskrivs sättet att redovisa farledsuppgifter på de nya N2000-sjökorten. I fortsättningen hittas närmare farledsuppgifter i Traficoms officiella nautiska publikationer.

I december gav Traficom ut en ny nautisk publikation, Finsk kustlots (Sailing Directions for Finnish Waters). Publikationen innehåller allmän information om sjöfart i Finland speciellt för användning inom internationell sjöfart samt områdesvisa farledsbeskrivningar som innehåller djup- och dimensioneringsdata gällande handelssjöfartens farleder samt kortfattade farledsvisa instruktioner.

Ytterligare information

Jarmo Mäkinen, ledande sakkunnig, jarmo.makinen@traficom.fi, tfn 029 534 6746

Stefan Engström, överinspektör, stefan.engstrom@traficom.fi, tfn 029 534 6724, Twitter @stefuEng