Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Lättnader i att förnya körkort fortsätter t.o.m. 31.8.2020 – om du kan, förnya ditt körkort dock inom sin tid

Lättnader i att förnya körkort fortsätter. Körkortets giltighet fortsätter automatiskt med 7 månader om körkortet upphör att gälla 1.2–31.8.2020. Om du kan, förnya ditt körkort dock normalt.

Om körkortets giltighetstid upphör under 1.2–31.8.2020 fortsätter giltighetstiden automatiskt med 7 månader från och med körkortets sista giltighetsdag. Förlängningen av giltighetstiden visas inte i trafik- och transportregistret och det kommer inte heller att skickas ut något nytt körkort till kunderna. På vägarna kan trafikövervakningen tolka situationen genom att kolla körkortet.  

”Om det inte behövs något läkarutlåtande för förnyelsen eller om kunden får en läkartid till kontroll av körhälsa normalt, lönar det sig att förnya körkortet i enlighet med den normala tidtabellen för att undvika rusning på sensommaren såväl i hälsovården som hos Ajovarma”, tipsar Max Fogdell, chef vid Traficoms tjänster för bilförare.  

Traficom påminner kunderna om att körkortet ska förnyas senast inom den extra tiden på 7 månader om man vill fortsätta köra bil efter den extra tiden. Om körkortet förnyas under den extra tiden måste ansökan alltid lämnas in till Traficoms tjänsteleverantör Ajovarmas betjäningsställe.

Förnya ditt körkort inom normal tid om du kan

Om den sista giltighetsdagen på ditt körkort inte har gått kan du enkelt förnya ditt körkort på Traficoms tjänst Förnya ditt körkort (Extern länk). Detta förutsätter att  

  • ·       du är under 70 år och har körkort för personbil, motorcykel, moped, mopedbil eller traktor 
  • ·       du är under 45 år och har körkort för lastbil och/eller buss.

I övriga fall ska du förnya ditt körkort hos Traficoms tjänsteleverantör Ajovarmas betjäningsställe. Vi rekommenderar att speciellt de kunder som hör till riskgruppen för coronavirus anlitar ett ombud när det behöver förnya körkortet. Du kan anlita ett ombud om det finns en uppdaterad bild och namnteckning i Traficoms bildarkiv eller i polisens passfotoregister. Du kan kontrollera detta i förväg hos Ajovarma (Extern länk).

 

Ytterligare information:

Ajovarmas telefontjänst 075 323 9999, forfragningar(at)ajovarma.fi.