Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

När båtsäsongen är slut kan tankarna redan gå till planerna för nästa sommar. Du får bygga en vattenfarkost själv, men den måste vara säker och uppfylla åtminstone de allmänna kraven som gäller vattenfarkoster. Självbyggda farkoster omfattas även av samma registreringsskyldigheter som andra vattenfarkoster, men återförsäljningen av dem medför begränsningar.

När det gäller vattenfarkoster avses med självbyggd farkost att du har byggt båten eller vattenfarkosten helt och hållet själv. En båt är således inte självbyggd om du beställer den av en båtbyggare mot betalning. Inte heller en båt som är byggd av halvfabrikat eller är begagnad är en självbyggd farkost.

”En självbyggd båt eller annan vattenfarkost bygger du själv ända från början. Naturligtvis kan du använda dig av professionell hjälp för de svåraste el- och motorinstallationsarbetena”, betonar överinspektör Juhani Pappila.

Du kan sälja en självbyggd vattenfarkost utan CE-märkning om den har varit i eget bruk i minst fem år. Transport- och kommunikationsverket Traficom övervakar detta i egenskap av marknadstillsynsmyndighet.

Om du vill sälja en självbyggd farkost som är under fem år gammal ska den ha

  • CE-märkning
  • nödvändiga dokument, det vill säga en användarmanual och en försäkran om överensstämmelse, båda dessa på finska och svenska.

En självbyggd farkost ska vara säker

Även om en självbyggd vattenfarkost inte behöver CE-märkning och ingen försäkran om överensstämmelse heller krävs i samband med den första registreringen, ska den likväl uppfylla de allmänna krav som gäller vattenfarkoster. I den nya sjötrafiklagen som trädde i kraft den 1 juni 2020 finns bestämmelser för dem som färdas på vatten samt om befälhavarens ansvar och farkostens konstruktion, utrustning, skick och användning.

Om du tänker bygga en vattenfarkost själv ska du tänka på åtminstone följande saker:

  • Sikten ska vara god från styrplatsen, så att du kan följa rutten och den övriga sjötrafiken.
  • Det är skäl att fästa uppmärksamhet vid brandsäkerheten och i synnerhet säkerhetsavstånden mellan heta ytor och brandfarliga material. Gäller till exempel kokapparater, bastuugnar och värmeanordningar med öppen låga.
  • Beakta vattenfarkostens stabilitet och bärförmåga när du bedömer antalet passagerare.
  • Beakta vattenfarkostens manöverförmåga när du bedömer motoreffekten.
  • I vattenfarkosten ska finnas en utsedd befälhavare. Före avfärd ska befälhavaren alltid kontrollera vattenfarkostens sjöduglighet och utrustning.

Observera att basutrustningen i en vattenfarkost som är försedd med motor eller i en över fem meter lång vattenfarkost försedd med segel ska omfatta

  • åror, en paddel eller ett ankare med lina
  • ett tömningsredskap
  • en årligen granskad brandsläckare (förbränningsanordning med låga, utombordsmotor eller inombordsmotor eller inombordsmotor med utombordsdrev på över 25 kW)
  • godkända räddningsvästar för alla ombord på vattenfarkosten (i lämplig storlek och lättillgängliga)
  • signalutrustning i enlighet med kapitel D i sjövägsreglerna.

I synnerhet i fråga om bastuflottar är det möjligt att också de allmänna byggnadstillsynsbestämmelserna tillämpas, även om bastuflotten är registrerad i farkostregistret. Samarbete med de lokala byggnadsmyndigheterna rekommenderas redan i det skede då flottens konstruktion och användning, brygg- och vinterförvaringsplats planeras.

Självbyggda farkoster omfattas även av samma registreringsskyldigheter som övriga vattenfarkoster. Kom därför ihåg att registrera din självbyggda farkost. Mer information och anvisningar på Traficoms webbplats om registrering av självbyggda farkoster (Extern länk) (extern länk).

Mer information:

Jag bygger min båt själv 

Juhani Pappila, överinspektör, tfn 029 534 6651, veneilytarkastajat(at)traficom.fi