Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Uusi vesiliikennelaki tulee voimaan 1.6.2020.

Tutustu uuteen vesiliikennelakiin (Ulkoinen linkki)
Kuvituskuva: purjevene

Mikä muuttuu vesiliikenteessä?

Näille sivuille on koottu tietoa siitä, mitä vesiliikenteessä muuttuu 1.6.2020 voimaan tulevan uuden vesiliikennelain myötä. Sivuja täydennetään vuoden mittaan.
Kuvituskuva: veneitä laiturissa

Päällikön vastuu

Uudessa vesiliikennelaissa tulee vahvasti esille vesikulkuneuvon päällikön vastuu. Päällikkö vastaa muun muassa vesikulkuneuvon kulusta, turvallisuudesta sekä varusteista ja niiden käytöstä. Päällikkö vastaa myös siitä, ettei vesikulkuneuvon käytöstä aiheudu vaaraa, haittaa tai häiriötä kenellekään, mukaan lukien ympäristölle.
Kuvituskuva: Mies ja tyttö pelastusliivit päällä

Vuokravene

Uuden lain myötä vuokravenesääntely kevenee. Näiden muutosten tavoitteena on helpottaa veneen vuokrausta ja jakamistaloutta.
Kuvituskuva: Purjevene

Vesiliikenteen säännöt

Uuden vesiliikennelain vesiliikenteen sääntöjä koskevaa osiota on laajennettu merkittävästi aiemmasta ja pyritty huomioimaan suhde merilakiin
purje- ja moottorivene väylällä saaristossa

Sanktiot

Uudessa vesiliikennelaissa vesiliikenteen rangaistusjärjestelmä uudistuu. Nykyisin käytössä olevan rikosoikeudellisen rangaistusjärjestelmän rinnalle tulee vesiliikenteen liikennevirhemaksujärjestelmä.
Kuvituskuva: poliisivene

Rekisteröinti

Uusi vesiliikennelaki säilyttää vesikulkuneuvojen rekisteröinnit pääosin ennallaan. Jatkossakin kaikki moottorilla tai purjeella varustetut vesikulkuneuvot, joiden rungon pituus on vähintään 5,5 metriä tai joiden valmistajan ilmoittama moottoriteho on vähintään 15 kilowattia eli 20,4 hevosvoimaa on rekisteröitävä liikenneasioiden rekisteriin.
Veneitä laiturissa

Vesiväylien merkitseminen ja vesiliikenteen ohjaaminen

Merenkulun turvalaitteita koskeva sääntely on liitetty uuteen vesiliikennelakiin siirtämällä pääosa nykyisen kumottavan asetuksen vesikulkuväylien merkitsemisestä sisällöstä uuteen lakiin.
N2000 purjevene