Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Päällikön vastuu

Uudessa vesiliikennelaissa tulee vahvasti esille vesikulkuneuvon päällikön vastuu. Päällikkö vastaa muun muassa vesikulkuneuvon kulusta, turvallisuudesta sekä varusteista ja niiden käytöstä. Päällikkö vastaa myös siitä, ettei vesikulkuneuvon käytöstä aiheudu vaaraa, haittaa tai häiriötä kenellekään, mukaan lukien ympäristölle.

Vesiliikenteen säännöt

Uuden vesiliikennelain vesiliikenteen sääntöjä koskevaa osiota on laajennettu merkittävästi aiemmasta ja pyritty huomioimaan suhde merilakiin
purje- ja moottorivene väylällä saaristossa

Vuokravene

Uuden lain myötä vuokravenesääntely kevenee. Näiden muutosten tavoitteena on helpottaa veneen vuokrausta ja jakamistaloutta.
Kuvituskuva: Purjevene

Sanktiot

Uudessa vesiliikennelaissa vesiliikenteen rangaistusjärjestelmä uudistuu. Nykyisin käytössä olevan rikosoikeudellisen rangaistusjärjestelmän rinnalle tulee vesiliikenteen liikennevirhemaksujärjestelmä.
Kuvituskuva: poliisivene

Rekisteröinti

Uusi vesiliikennelaki säilyttää vesikulkuneuvojen rekisteröinnit pääosin ennallaan. Jatkossakin kaikki moottorilla tai purjeella varustetut vesikulkuneuvot, joiden rungon pituus on vähintään 5,5 metriä tai joiden valmistajan ilmoittama moottoriteho on vähintään 15 kilowattia eli 20,4 hevosvoimaa on rekisteröitävä liikenneasioiden rekisteriin.
Veneitä laiturissa

Vesiväylien merkitseminen ja vesiliikenteen ohjaaminen

Merenkulun turvalaitteita koskeva sääntely on liitetty uuteen vesiliikennelakiin siirtämällä pääosa nykyisen kumottavan asetuksen vesikulkuväylien merkitsemisestä sisällöstä uuteen lakiin.
N2000 purjevene
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tarkastaa tehostetusti veneiden radiolupia ja pätevyystodistuksia juhannusviikolla Suomen vesialueilla. Tarkastuksia tehdään yhteistyössä venepoliisin kanssa,...
Moni suuntaa nauttimaan Suomen suvesta ja keskikesän juhlasta vesille. Jotta veneily sujuisi turvallisesti, vastuu toiminnasta on veneessä yhdellä henkilöllä eli päälliköllä. Mutta mistä kaikesta v...
Kuolemaan johtaneet vesiliikenneonnettomuudet vähenivät huomattavasti vuonna 2020. Vesiliikenteessä kuoli 30 henkilöä. Suurin osa onnettomuuksista sattui soutuveneen tai pienen moottoriveneen kaadu...
Kun annat vesikulkuneuvon vuokralle, on useampi asia, jotka sinun tulee huomioida. Kokosimme muistilistan, mitä tulee muistaa, jotta vuokraus ja vesillä liikkuminen sujuvat turvallisesti.