Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Tutustu ohjeisiin, joilla hoidat auton, moottoripyörän, mopon tai muun ajoneuvon kaupat sujuvasti ja ilman jälkipyykkiä.

Huomioi, että edellisten haltijoiden tai omistajien erääntyneet ajoneuvoverot aiheuttavat ajoneuvolle käyttökiellon. Edellisen haltijan tai omistajan jo alkaneen ajoneuvoverokauden eräpäivä voi olla edessä, jolloin ajoneuvovero erääntyy vasta kaupanteon jälkeen. 

Saat tietoa erääntyneestä tai pian erääntyvästä ajoneuvoverosta Traficomin sähköisistä palveluista (Ulkoinen linkki)

Lisätietoja ajoneuvoveron maksamisesta.

Toimi näin

1

Tarkista rekisteri- ja verotiedot sekä omistajan henkilöllisyys ennen kaupantekoa.

Ajoneuvo kannattaa ostaa ainoastaan rekisteriin merkityltä omistajalta. Näin vältyt ongelmilta omistusoikeuden, liikennevakuutuksen ja ajoneuvoveron kanssa. Ostajana voit edellyttää, että myyjä rekisteröi ajoneuvon omiin nimiinsä ennen kauppoja.

2

Varmista rekisteritiedoista, että ajoneuvo on liikennekäytössä

Et saa ajaa liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ennen liikennekäyttöön ottoa . Vaikka rekisterikilvet olisivat kiinni, voi ajoneuvo silti olla poistettu liikennekäytöstä. Seurauksena liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon käytöstä on aina vähintään 1000 euron lisävero .

3

Varmista, että myyjä on tehnyt luovutusilmoituksen tai pyydä myyjältä voimassa oleva varmenne tai II osa

Jos myyjä tekee sinulle luovutusilmoituksen, et välttämättä tarvitse varmennetta tai II osaa ajoneuvon rekisteröintiä varten.

Ajoneuvo näkyy luovutusilmoituksen tekemisen jälkeen Oma asiointi -palvelussa omissa ajoneuvotiedoissasi, ja voit siirtää sen omistukseesi tekemällä omistajanvaihdoksen. Voit tarkistaa tiedon myös Traficomin rekisteröinnin neuvonnasta (Ulkoinen linkki)

Varmenne on kaksi viikkoa voimassa oleva digitaalinen koodi. Sitä käyttämällä voit rekisteröidä ajoneuvon itsellesi Traficomin tai vakuutusyhtiösi sähköisessä palvelussa, mutta myös paikan päällä rekisteröintitoimipisteessä.

Voit rekisteröidä ajoneuvon nimiisi myös rekisteröintitodistuksen II osalla, mutta tällöin rekisteröinti on tehtävä kalliimmalla hinnalla rekisteröintitoimipisteessä.

 

Sähköinen asiointi

Ilmainen

5

Ota liikennevakuutus ja rekisteröi ajoneuvo nimiisi.

Jos ajoneuvo on liikennekäytössä, on liikennevakuutus omistajanvaihdoksen rekisteröinnin edellytys. Ota liikennevakuutus 7 päivän kuluessa kaupanteosta.

Vakuutusyhtiöiden palvelussa voit ottaa vakuutuksen ja rekisteröidä omistajanvaihdoksen yhdellä kertaa.

Traficomin sähköisissä palveluissa voit tehdä omistajanvaihdoksen, kun vakuutus on kunnossa.

Tutustu myös

Päivitetty