Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Ajokortin hinta laski ja opetusluvan suosio kasvoi

Ajokorttilain uudistus vuonna 2018 laski B-kortin kuluttajahintaa ja lisäsi opetusluvan suosiota. Kuljettajakoulutusta tarjoavien yritysten henkilöstömäärä väheni lakiuudistuksen jälkeen ja taloudellisen tilanteen heikentyminen tuntui erityisesti pienissä autokouluissa ja ajoharjoitteluradoilla.

B-kortin kuluttajahinta laski ja ajokorttilain uudistus lisäsi opetusluvan suosiota. B-korttisuoritusten kokonaismäärä kasvoi hieman ja autokouluoppilaiden menestyminen ajokokeessa heikkeni. 

Kuljettajakoulutusta tarjoavien yritysten henkilöstömäärä väheni lakiuudistuksen jälkeen selvästi, mutta liikevaihto kokonaisuudessaan vain vähän. Vaikutukset vaihtelivat kuitenkin suuresti eri alueilla ja yrityksissä, ja osa yrityksiin kohdistuvista taloudellisista vaikutuksista toteutuu viiveellä. "Autokouluille ja ajoharjoitteluradoille lähetetyn kyselyn tulosten mukaan suurin osa pienistä yrityksistä ja erityisesti ajoharjoitteluradoista kokivat yrityksen taloudellisen tilanteen heikentyneen lakiuudistuksen jälkeen", kertoo Sitowisen apulaisosastopäällikkö Noora Airaksinen.

Ajokorttilain uudistus tuli voimaan 1.7.2018 ja siinä muutettiin kevyiden ajoneuvoluokkien ajo-opetusta ja tutkintoja. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tutkimuksessa selvitettiin ajokorttilain uudistuksen vaikutuksia ajokortin suorittamiseen, kustannuksiin, autokoulualaan, yrityksiin sekä viranomaisiin. 

Lisätietoja

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom: erityisasiantuntija Riikka Rajamäki, riikka.rajamaki@traficom.fi, p. 029 534 6172

Sitowise: apulaisosastopäällikkö Noora Airaksinen, noora.airaksinen@sitowise.fi, p. 040 092 2372