Ajokorttilaki uudistumassa - ikäpoikkeuslupaa ehdotetaan poistettavaksi

Eduskunta käsittelee ehdotusta ikäpoikkeusluvan poistamisesta. Jatkossa jokainen 17-vuotias voisi saada henkilöauton ajokortin huoltajan suostumuksella. Ikäpoikkeusluvan hakemista kannattaa nyt harkita tarkkaan.

Hallituksen esitys ajokorttilain muuttamiseksi (Ulkoinen linkki) on annettu eduskunnalle 5.5.2022. Uusi laki tulisi voimaan 1.10.2022. Ajokorttilain uudistuksen voimaantulon jälkeen 17-vuotias voisi saada henkilöauton ajokortin huoltajan suostumuksella eli erillistä poikkeuslupaa ei tämän jälkeen enää tarvitsisi hakea.

Kannattaako ikäpoikkeuslupaa enää hakea?

17-vuotias voi suorittaa teoriakokeen aikaisintaan syntymäpäivänään ja ajokokeen yleensä muutamia viikkoja sen jälkeen. Jos syntymäpäivä on lähellä lain voimaantuloa, ei ikäpoikkeusluvasta ole välttämättä hyötyä ajokortin saamiseksi.

"Ikäpoikkeusluvan hakemista kannattaa harkita tarkkaan. Ikäpoikkeuslupahakemus maksaa 110 euroa emmekä pysty takaamaan, että ehdimme käsitellä kaikki hakemukset ennen uudistuksen voimaantuloa. Lakimuutoksen jälkeen ajokortin voisi saada 17-vuotiaana pelkällä huoltajan suostumuksella ilman erillistä ikäpoikkeuslupamaksua", kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin päällikkö Henna Antila.

Opetuksen voi jo nyt aloittaa ja ajokorttilupaa hakea 16-vuotiaana. Ajokorttiluvan voi hakea vaivattomasti Traficomin palveluntuottajan Ajovarman kautta tai Traficomin sähköisissä palveluissa.

Lisätietoja:

Hallituksen esitys ajokorttilain muuttamiseksi (Ulkoinen linkki)

Ajokorttilain muutoksilla tavoitellaan nuorten kuljettajien turvallisuuden lisäämistä (Ulkoinen linkki) (LVM 5.5.2022)

Poikkeuslupa ikävaatimuksiin - tietoa muun muassa käsittelyajoista (Ulkoinen linkki)

Päällikkö Henna Antila, henna.antila@traficom.fi, p. 029 534 5277 (ikäpoikkeusluvat)

Erityisasiantuntija Marjo Immonen, marjo.immonen@traficom.fi, 029 534 5588 (ajokorttilain uudistus)