Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Asiakkailla oikeus tarkastaa helposti ja välittömästi sopimuksensa määräaikaisuus tarkastuspalvelun kautta – hallinto-oikeus hylkäsi DNA:n valituksen

Teleyrityksillä on ollut 1.1.2022 lähtien velvollisuus tarjota kuluttajille mahdollisuus tarkastaa tekstiviestillä määräaikaisen matkaviestinverkon liittymäsopimuksensa päättymispäivä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan DNA Oyj:n (DNA) toteuttama tarkastuspalvelu ei ollut lainmukainen ja virasto asetti yhtiölle uhkasakon velvoitteen tehosteeksi. DNA valitti asiasta hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen.

Kuluttajilla on ollut mahdollisuus tämän vuoden alusta tarkastaa määräaikaisen matkaviestinverkon liittymäsopimuksensa voimassaolo lähettämällä tekstiviesti SOPIMUS (tai ruotsiksi ABONNEMANG) numeroon 18321. Vastauksena hän saa välittömästi tekstiviestin, joka kertoo määräaikaisen sopimuksen päättymispäivän. Kuluttaja voi hyödyntää palvelua, kun hän esimerkiksi saa toiselta teleyritykseltä kiinnostavan liittymätarjouksen ja harkitsee palveluntarjoajan vaihtamista. 

Hallinto-oikeus hylkäsi DNA:n valituksen – palvelu tulee korjata lainmukaiseksi 31.7.2022 mennessä

"Sopimustiedon tarkastuspalvelun tarkoituksena on edistää kilpailua tarjoamalla kaikille kuluttajalle ilmainen, helppo ja välitön tapa tarkastaa määräaikaisen liittymäsopimuksensa voimassaolo. Kaikilla kuluttajilla tulee olla palvelun käyttöön tasaveroinen mahdollisuus", tähdentää ylijohtaja Jenni Eskola.

DNA on kuitenkin vaatinut asiakkailtaan erikseen palvelun sallimisen, eli DNA:n asiakas ei saa palvelua käyttöönsä ennen kuin hän on hyväksynyt palvelun käytön. Traficom velvoitti yhtiötä korjaamaan menettelynsä 2.3.2022 mennessä ja asetti yhtiölle uhkasakon velvoitteen tehosteeksi.

DNA valitti asiasta hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus on nyt hylännyt DNA:n valituksen. Yhtiön on korjattava palvelun toteutus lainmukaiseksi 31.7.2022 mennessä. Hallinto-oikeuden ratkaisuun voi hakea muutosta, mikäli korkein hallinto-oikeus myöntää DNA:lle valitusluvan.

Virasto valvoo, että teleoperaattorit toimivat palvelun osalta lain edellyttämällä tavalla. 

Lisätietoja

Viestintäverkkoasiantuntija Jukka Rakkolainen, p. 029 539 0361, jukka.rakkolainen@traficom.fi (6. - 8.7.2022)

Ylijohtaja Jenni Eskola, p. 029 539 0307, jenni.eskola@traficom.fi (11. - 15.7.2022)

Aiemmat uutisoinnit aiheesta:

Kuluttajien oikeus tarkastaa sopimuksensa määräaikaisuus tarkastuspalvelun kautta ei toteudu helposti ja välittömästi DNA:n asiakkailla - Traficom asettaa uhkasakon asian korjaamiseksi (2.2.2022)  

Kuluttajille mahdollisuus tarkastaa tekstiviestillä matkapuhelinsopimuksensa voimas-saolo – palvelu käyttöön vuoden 2022 alusta (3.1.2022)