Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Autoilijoille tarjolla ilmaisia tuulilasin kuntotarkistuksia pääsiäisliikenteessä

Keväällä aurinko paistaa matalalta ja aiheuttaa tuulilasiin häikäisyä ja heijastuksia. Naarmuinen ja pölyinen tuulilasi pahentaa tilannetta ja kuluneet tuulilasinpyyhkijät naarmuttavat lasin pintaa entisestään. Onkin tärkeää käyttää riittävästi pesuainetta lasia puhdistettaessa ja vaihtaa pyyhkijänsulat tarpeeksi usein.

Monesti tuulilasi mielletään ehjäksi, jos siinä ei ole halkeamia. Harva meistä kuitenkaan tiedostaa, että myös kulunut tuulilasi on turvallisuusriski. Ajansaatossa tulleet pienet naarmut ja kiveniskemät aiheuttavat vastavalossa heijastuksia, jotka estävät kuljettajaa näkemästä ajoneuvosta ulos.

Auto- ja liikenneala muistuttaa autoilijoita tuulilasin merkityksestä liikenneturvallisuudelle. Autoalan insinööriopiskelijat tekevät palveluna autoilijoille ilmaisia tuulilasin kuntotarkistuksia valituilla ABC-asemilla pääsiäisviikonlopun liikenteessä. 

Tuulilasitarkistuksia tarjotaan

kiirastorstaina 18.4. klo 12-18
pitkäperjantaina 19.4. klo 11-17
pääsiäismaanantaina 22.4. klo 12-18

seuraavissa kohteissa

Lohja -> ABC Lohja
Hämeenlinna -> ABC Tiiriö
Lappeenranta -> ABC Viipurinportti
Oulu -> ABC Tupos Liminka
Seinäjoki -> ABC Seinäjoki
Raisio -> ABC Raisio

Tuulilasin kuntoa valvotaan katsastuksissa

Vuoden 2018 määräaikaiskatsastuksissa todettiin tuulilasiin tai sen puhdistuslaitteisiin kohdistuvia vikoja tai puutteita yhteensä noin 162 000 kappaletta. Näistä vioista tai puutteista noin 152 000 oli korjauskehotuksia ja 9900 katsastuksen hylkäykseen johtavia vikoja. Ajokieltoja määrättiin kaksi kappaletta.

Vuonna 2018 määräaikaiskatsastuksia suoritettiin kaikkiaan noin 2,8 miljoonaa. Tarkastuskohteen ”Tuulilasi ja puhdistuslaitteet” havaittujen korjauskehotusten suhteellinen osuus oli 5,5 % ja hylkäykseen johtavien vikojen osuus 0,35 %. Vuoden 2017 tilastoissa vastaavat osuudet olivat 5,2 % ja 0,31 %.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ohjeissa katsastuksen arvosteluperusteiksi todetaan, että suoraan hylkäykseen johtava vika tuulilasissa on sen puuttuminen tai puutteellinen kiinnitys. Myös mm. halkeamat kuljettajan näkökentässä tai liimatun lasin halkeama reunasta reunaan voivat johtaa hylkäykseen.

Määräaikaiskatsastuksen tarkemmat vikatilastot löytyvät Traficomin sivuilta: https://www.traficom.fi/fi/ajankohtaista/vuoden-2018-katsastuksen-vikatilastot-julkaistu (Ulkoinen linkki)

Tuulilasiriskejä todetaan myös onnettomuustutkinnassa 

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat ovat todenneet ajoneuvojen tuulilaseihin, ikkunoihin tai niiden pesulaitteisiin liittyvien puutteiden myötävaikuttaneen vuosittain keskimäärin neljän kuolemaan johtaneen liikenneonnettomuuden syntyyn. Onnettomuudet ovat tyypillisesti olleet havaintovirheistä seuranneita onnettomuuksia ja ne ovat tapahtuneet enimmäkseen syys- ja talvikuukausina.  

Kirkkaasti Turvallisin -tuulilasikampanja on Autoalan Keskusliiton, Saint-Gobainin, Autoliiton, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin, Liikenneturvan ja Onnettomuustietoinstituutin (OTI) yhteinen liikenneturvallisuuskampanja. 

Lisätietoja

Traficom:
johtava asiantuntija, Jussi Pohjonen, p. 029 5345 310, jussi.pohjonen(at)traficom.fi, Twitterissä @JussiPohjonen (Ulkoinen linkki)
ylitarkastaja Reetta Kinisjärvi, p. 029 5345 598, reetta.kinisjarvi(at)traficom.fi (tuulilasien tyyppihyväksyntä)

Autoalan Keskusliitto:
tekninen johtaja Jouko Sohlberg, p. 0400 904 003

Saint-Gobain Autover:
liiketoimintajohtaja Jussi Kovasiipi, , p. 040 580 0403

Autoliitto:
viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen, p
. 040 751 1173

Liikenneturva:
yhteyspäällikkö, Turku Tapio Heiskanen, p. 020 7282 362

Onnettomuustietoinstituutti:
liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari, p. 040 450 4627