Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Sujuuko laitteesi tanssi varpaille tallomatta?

Radiolaitteiden markkinavalvonnassa saamme päivittäin olla tekemisissä mielenkiintoisten laitteiden kanssa. Valvomme radiotaajuuksilla toimivia langattomia laitteita, joita myydään Suomessa. Näitä mielenkiintomme kohteita kutsumme tuttavallisemmin radiolaitteiksi.

Jokaisella meistä on langattomia laitteita yhä enemmän käytössään. Kotoa voi löytyä esimerkiksi langaton kaiutin, kauko-ohjattava lelu, drone, langaton sääasema ja radiopuhelin. Aamulla olet saattanut selata uutisia älypuhelimella, kytkeytynyt wlan-verkkoon tietokoneella ja yhdistänyt langattomat kuulokkeet koneeseen palaveria varten. Helppoa, vai mitä?  

Kun laitteet toimivat oikein eivätkä häiritse toisiaan, niin pääsemme nauttimaan erilaisista langattomista laitteista ja palveluista. Kaikki sujuu kuin tanssi! Ennen kuin laitteet ovat kuitenkaan päätyneet kauppaan asti, niin tanssin koreografia on pitänyt suunnitella etukäteen tuon sujuvuuden varmistamiseksi.

Koreografian suunnittelua ohjaavat EU-alueella myytäville radiolaitteille sovitut yhteiset säännöt, joiden tarkoitus on huolehtia siitä, että käyttäjille on tarjolla häiriöttömästi toimivia laitteita. EU-alueella myytävien radiolaitteiden valmistajien, maahantuojien ja myyjien täytyy varmistaa, että laitteet täyttävät niitä koskevat vaatimukset. Kun valmistaja on varmistanut, että laite täyttää vaatimukset, ts. toteuttaa tiettyä sovittua koreografiaa, niin valmistaja laatii laitteelle EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen (EU declaration of conformity) ja kiinnittää CE-merkinnän. Valmistaja myös varmistaa, että laitteen mukana on käyttöohje, jotta käyttäjä osaa käyttää laitetta oikein. Tällaista "tanssivalmista" eli vaatimukset täyttävää laitetta voi myydä koko EU-alueella. 

Maailma on kuitenkin suuri. Voimme kätevästi kotisohvaltamme selailla hyvin laajaa tuotevalikoimaa ja myös EU:n ulkopuoliset nettikaupat pursuilevat huimia tarjouksia. Ennen superhypertarjoukseen tarttumista kannattaa kuitenkin muistaa, että EU:n ulkopuolella verkkokaupoissa voi olla myynnissä myös sellaisia radiolaitteita, joita ei ole tarkoitettu EU-alueelle. Laitteet voivat esimerkiksi toimia väärillä taajuuksilla tai liian suurilla tehoilla. On siis mahdollista, että tällaiset yksilöt "astuvat muiden varpaille" tai "menevät väärässä rytmissä" eli tanssi ei silloin suju vaivattomasti muiden laitteiden kanssa. On harmillista, jos laite ei toimikaan oikein.

Jos siis olet hankkimassa langattomia laitteita vaikkapa pukinkonttiin, niin kannattaa kurkistaa vielä vinkit langattomien laitteiden ostoon.

Jokainen meistä voi omalta osaltaan vaikuttaa myös siihen, että tanssi on jatkossakin yhtä sujuvaa.

Ostamassa langatonta laitetta?

Blogin kirjoittaja

Blogin kirjoittaja Milla Kuokkanen toimii radiotarkastusasiantuntijana Traficomissa.

Jatketaan keskustelua Twitterissä: @TraficomFinland (Ulkoinen linkki)