Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

DNA:n tulee korjata sopimustiedon tarkastuspalvelunsa lainmukaiseksi – korkein hallinto-oikeus ei antanut yhtiölle valituslupaa

Teleyrityksillä on ollut 1.1.2022 lähtien velvollisuus tarjota kuluttajille mahdollisuus tarkastaa tekstiviestillä määräaikaisen matkaviestinverkon liittymäsopimuksensa päättymispäivä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan DNA Oyj:n (DNA) tarkastuspalvelu ei ollut lainmukainen ja virasto velvoitti yhtiötä korjaamaan palvelunsa sekä asetti uhkasakon velvoitteen tehosteeksi. Tällä menettelyllä virasto halusi taata kaikille kuluttajille tasaveroisen mahdollisuuden tarkastaa liittymäsopimuksensa päättymispäivä maksuttomalla, helpolla ja välittömällä tavalla teleoperaattorista riippumatta. Hallinto-oikeus hylkäsi kesällä DNA:n asiasta tekemän valituksen ja lopullinen ratkaisu asiassa saatiin korkeimmasta hallinto-oikeudesta, joka ei myöntänyt DNA:lle valituslupaa.

Kuluttajilla on ollut mahdollisuus tämän vuoden alusta tarkastaa määräaikaisen matkaviestinverkon liittymäsopimuksensa voimassaolo lähettämällä tekstiviesti SOPIMUS (tai ruotsiksi ABONNEMANG) numeroon 18321. Vastauksena hän saa välittömästi tekstiviestin, joka kertoo määräaikaisen sopimuksen päättymispäivän. Kuluttaja voi hyödyntää palvelua, kun hän esimerkiksi saa toiselta teleoperaattorilta kiinnostavan liittymätarjouksen ja harkitsee palveluntarjoajan vaihtamista. 

DNA kuitenkin vaati asiakkailtaan palvelun sallimisen erikseen ennen tarkastuspalvelun käyttöä, jolloin palvelu ei toteutunut lain edellyttämällä helpolla ja välittömällä tavalla. Virasto velvoitti päätöksellään DNA:n poistamaan vaatimuksen palvelun sallimisesta erikseen ja asetti velvoitteen tehosteeksi juoksevan uhkasakon.

DNA:n tulee korjata sopimustiedon tarkastuspalvelunsa lainmukaiseksi 14.10.2022 mennessä

Korkeimman hallinto-oikeuden valitusluvan hylkäämisen myötä myös DNA:n asiakkaille tulee mahdollisuus tarkastaa helpolla tavalla liittymäsopimuksensa voimassaolo. Mikäli palvelua ei korjata lainmukaiseksi 14.10.2022 mennessä, velvoitetaan DNA maksamaan 100 000 euron uhkasakko sekä 28.10.2022 jälkeen lisäerä 50 000 euroa kultakin täydeltä kahdelta viikolta niin kauan, kunnes velvoite täytetään.

Traficom haluaa turvata, että tarkastuspalvelu on kaikilla kuluttajilla helposti käytettävissä riippumatta teleoperaattorista. Näin ollen virasto edellyttää, että myös Telia Finland Oyj (Telia) palauttaa jo aiemmin käytössään olleen tekstiviestipalvelun, jota Telia muutti 16.8. vaikeuttaen asiakkaidensa mahdollisuutta tarkastaa määräaikaisen sopimuksen päättymispäivä. "Kaikilla kuluttajilla tulee olla tasaveroinen mahdollisuus tarkastaa määräaikaisen liittymäsopimuksensa voimassaolo maksutta, helpolla ja välittömällä tavalla. Se edistää kilpailua ja kuluttajien valinnan mahdollisuuksia", tähdentää ylijohtaja Jenni Eskola.

Traficom valvoo, että teleoperaattorit toimivat palvelun osalta lain edellyttämällä tavalla.