Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

DNSSEC-tietoturvalaajennuksen käyttö harppasi Suomessa: Digitaalisten palveluiden käyttäminen turvallisemmaksi

Tietoturva Nyt!

DNSSEC-tietoturvalaajennusta tarjoavien verkkotunnusvälittäjien määrä on kasvanut alle kymmenestä vuoden 2019 lopun tilanteeseen, yli 250 välittäjään. Samalla internetsivun ja sähköpostilähettäjän oikeellisuuden varmistuksen laajuutta kuvaava tarkastusarvo nousi jo noin 90 prosenttiin Suomen internetliikenteestä. Suomi sijoittuu nyt DNSSEC:in tarkistusarvossa maailman parhaiden joukkoon. Traficom tarjoaa DNSSEC:in suomalaisille verkkotunnusvälittäjille ilmaiseksi.

DNSSEC-tarkastusarvojen kehitys(Ulkoinen linkki)
Suomen DNSSEC-tarkistusarvo nousi maailman huippuluokkaan. Lähde: https://stats.labs.apnic.net/dnssec

Suomessa DNSSEC-allekirjoitusta fi-verkkotunnuksille tarjoaa jo yli 250 verkkotunnusvälittäjää, kun vuoden alussa tarjoajia oli alle kymmenen. Internetpalveluntarjoajien, verkkotunnusvälittäjien sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin yhteinen urakointi DNSSEC-käytön lisäämiseksi mahdollistaa sen, että verkkotunnusvälittäjät voivat nyt tarjota fi-verkkotunnuksille nimipalvelun tietoturvalaajennuksen. DNSSEC varmistaa, että verkkosivu, esimerkiksi www.kauppa.fi, tulee kaupalle kuuluvasta ip-osoitteesta ja on näin luotettava. Jokainen DNSSEC:illä varmistettu verkkopalvelu lisää digitaalisten palveluiden luotettavuutta kokonaisuutena, vaikka yksittäisille verkkopalveluiden käyttäjille tietoturvalaajennus on näkymätön.

Miten DNSSEC muodostuu?

Suomalaisia fi-verkkotunnuksia hallinnoiva Liikenne- ja viestintävirasto Traficom mahdollisti DNSSEC:in käytön fi-juurinimipalvelussa vuonna 2011. Sen jälkeen verkkotunnusvälittäjät ovat voineet tarjota asiakkaalleen verkkotunnuksen oikeellisuuden varmistavaa nimipalvelun tietoturvalaajennusta (DNSSEC).

Käytännössä internetpalvelun tarjoajien täytyy kytkeä DNSSEC päälle resolverinimipalvelimissaan. Palvelujentarjoajien kiinnostus DNSSEC:iin on piristynyt merkittävästi tämän vuoden syksyllä, jolloin Traficom kampanjoi verkkopalvelujen tietoturvasta.

Tietoturvalaajennus lisää verkkopalveluiden tietoturvaa

"Olemme iloisia siitä, että DNSSEC-laajennus on saatavilla Suomessa nyt näin kattavasti ja että internetpalveluntarjoajat ja verkkotunnusvälittäjät lähtivät tietoturvatalkoisiin mukaan mahtavalla asenteella. Maailmanlaajuisestikin luvut ovat vaikuttavia", sanoo tietoturva-asiantuntija Sanna Sahlman Traficomista. "Internetpalveluntarjoajien ja verkkotunnusvälittäjien yhteinen työ verkkoturvallisuuden parantamiseksi on harpannut eteenpäin. Tämä kehitys on yksi osa kokonaistietoturvan parantamista", Sahlman jatkaa.

Nimipalvelutarkistus suojaa verkkojen nimipalvelimien väärennöksiltä, mutta kuluttajien tulee edelleen osata erottaa oikeat ja väärennetyt sivut toisistaan. Verkkopalvelut tulee suojata myös muilta verkkorikoksilta ja väärinkäytöksiltä. Esimerkiksi reitityksen turvallisuus on yhä tärkeämpää, kun IoT- ja älylaitteet lisääntyvät ja laitteet ottavat itsenäisesti yhteyksiä verkkoon.

Lisätietoa:

Sanna Sahlman, p. 0295 390 587,  sähköposti: etunimi.sukunimi(at)traficom.fi

Lue lisää

Nimipalvelun tietoturvalaajennus DNSSEC (Ulkoinen linkki)

Maailmanlaajuinen DNSSEC-tarkastusarvotilanne reaaliajassa (Ulkoinen linkki)