Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Ensimmäiset laivaliikenteen liikennöintivelvoitteet asetettu Ahvenanmaan ja Ruotsin yhteyksien turvaamiseksi

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tehnyt päätökset ensimmäisten tukien myöntämisestä julkisen palvelun velvoitteen mukaisten merireittien hoitamiseksi. Nyt tehty päätös vähentää koronatilanteesta meriliikenneyhteyksille aiheutuvaa haittaa ja koskee yhteyksiä Turusta Ahvenanmaalle ja Tukholmaan. Liikennöintivelvoitteen tarvetta arvioidaan kahden viikon välein.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tehnyt 4.11.2020 päätöksen meriliikenteen väliaikaisesta järjestämisestä ja palveluvelvoitteen asettamisesta edestakaiselle Turku-Maarianhamina/Långnäs-Tukholma -yhteyksille. Traficomin tarkoituksena on varmistaa ja edistää merikuljetusten riittävyyttä sekä luottamuksen palautumista meriliikenteeseen eli tässä tilanteessa turvata Ahvenanmaan ja Manner-Suomen teollisuuden sekä huoltovarmuuden tarpeet sekä mahdollistaa tarvittava henkilöliikenne.

Traficom on katsonut palveluvelvoitteen asettamisen välttämättömäksi. Päätös pohjautuu Ahvenanmaan maakunnan hallituksen ja Huoltovarmuuskeskuksen lausuntoihin sekä Traficomin omiin selvityksiin.

Ilman palveluvelvoitteen asettamista teollisuuden tarpeiden ja riittävien liikenneyhteyksien tarvitsemaa matkustaja- ja rahtiliikenteen palvelutasoa Suomen ja Ruotsin tai myöskään Ahvenanmaan ja Ruotsin tai Ahvenanmaan ja Suomen välillä ei pystyttäisi ylläpitämään. Liikennöinti Helsingistä Maarianhaminan kautta Ruotsiin keskeytyi jo viime kevättalvella.

"Olemme seuranneet tiiviisti syksyn aikana merikuljetusten tilannetta ja riittävyyttä. Näkemyksemme mukaan, nyt on oikea hetki aloittaa valtioneuvoston asetuksen mukaiset toimet Tukholman ja Ahvenanmaan yhteyksien turvaamisen osalta. Tämä on välttämätöntä Suomen ja Ahvenanmaan liikenneyhteyksien turvaamiseksi", sanoo ylijohtaja Jarkko Saarimäki.

Traficomin päätös pohjautuu eduskunnan myöntämään lisämäärärahaan meriliikenteelle

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa 24,7 miljoonan euron lisämäärärahan meriliikenteeseen asetettavan julkisen palvelun velvoitteen kustannusten kattamiseksi. Valtioneuvosto antoi määrärahan käyttöä tarkentavan asetuksen. Asetuksen mukaan Traficom voi asettaa tietylle reitille velvoitteen liikennöidä ja maksaa liikennöinnistä korvausta. Korvausta ei makseta liikennöinnin kiinteistä kustannuksia eikä sen määrästä makseta lainkaan voittoa.

Nyt tämä velvoite on asetettu Turku-Maarianhamina/Långnäs-Tukholma -yhteysvälille neljän aluksen osalta. Velvoite koskee kahta aamu- ja kahta iltalähtöä. Meriliikenteen harjoittajat, joille palveluvelvoite on asetettu, ovat Tallink Silja Oy ja Viking Line Abp.

Muiden haussa olleiden reittien osalta Traficom arvioi parhaillaan liikennöintivelvoitteen välttämättömyyttä.

Lisätietoja:

Ensimmäiset laivaliikenteen tuetut reitit hakuun (Ulkoinen linkki) (18.9.2020)

ylijohtaja Jarkko Saarimäki, jarkko.saarimaki(at)traficom.fi, p. 040 836 0397, Twitterissä @Saarimaki
johtaja Pipsa Eklund, pipsa.eklund(at)traficom.fi, p. 029 534 5396