Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Ensimmäiset laivaliikenteen tuetut reitit hakuun

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt haut ensimmäisten merenkulun julkisen palvelun velvoitteen mukaisten merireittien hoitamiseksi. Näiksi ns. koronatukea tarvitseviksi reiteiksi on tunnistettu Turusta tai Naantalista Ahvenanmaan kautta Tukholmaan liikennöitävät yhteydet sekä Turusta tai Naantalista Långnäsin kautta Kapellskäriin liikennöitävät yhteydet.

Näille yhteysväleille kilpailutetaan julkisessa hankintamenettelyssä kokonaistaloudellisesti soveltuvin vaihtoehto, jolle voidaan maksaa avustusta liikennöintiin. Kilpailutus on avoin kilpailu ja siihen voivat osallistua kaikki varustamot, joilla on tarjota jonkun EU-maan lipun alle rekisteröity matkustajia ja lastia kuljettava ja tarjouspyynnön muut ehdot täyttävä alus. Turku/Naantali-Ahvenanmaa-Tukholma -edestakaisen reitin kilpailutukseen voi osallistua 5.10.2020 asti ja Turku/Naantali-Långnäs-Kapellskär -edestakaisen reitin kilpailutukseen 5.10.2020 asti. Kilpailutuksen voittaminen ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti julkisen palvelun velvoitteen asettamista tai tuen saamista.

”Olemme katsoneet, että kilpailutuksen jälkeen on hyvin todennäköistä, että tulemme asettamaan julkisen palvelun velvoitteen näille kahdelle reitille. Tuen tarkoituksena on varmistaa Suomelle välttämätön ja riittävä merikuljetuskapasiteetti niin teollisuuden kuljetusten, matkustajien kuin huoltovarmuudenkin kannalta. Seuraamme tilannetta kaikkien reittien osalta aktiivisesti”, kertoo ylijohtaja Jarkko Saarimäki.

Hankintamenettelyssä arvioidaan mm. meriliikenteen harjoittajan kykyä täyttää julkinen palveluvelvoite sekä tarjotun aluksen soveltuvuus kyseiseen palveluun. Avustus myönnetään kokonaistaloudellisesti edullisimmin meriliikennettä tarjoavalle taholle. Tarjouspyyntö löytyy osoitteesta www.hankintailmoitukset.fi (Ulkoinen linkki)

Kilpailutus perustuu eduskunnan myöntämään lisämäärärahaa meriliikenteelle

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa 24,7 miljoonan euron lisämäärärahan meriliikenteeseen asetettavan julkisen palvelun velvoitteen kustannusten kattamiseksi. Valtioneuvosto antoi määrärahan käyttöä tarkentavan asetuksen. Asetuksen mukaan Traficom voi asettaa tietylle reitille velvoitteen liikennöidä ja antaa tähän avustusta lisämäärärahasta, jos kyseinen yhteys todetaan välttämättömäksi.

Lisätietoja:

ylijohtaja Jarkko Saarimäki, jarkko.saarimaki(at)traficom.fi, p. 040 836 0397.  Twitterissä @Saarimaki (Ulkoinen linkki)
johtaja Pipsa Eklund, pipsa.eklund(at)traficom.fi, p. 029 534 5396