Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Viime vuonna katsastuksessa hylättyjen henkilöautojen osuus laski hieman vuoteen 2019 verrattuna. Autoja hylätään edelleen eniten etuakseliston, jousituksen ja iskunvaimennuksen sekä jarruvikojen vuoksi. Ensimmäisen kerran katsastukseen tulleista autoista hylätään yhä harvempi. Harventunut katsastusväli ei siten ole nostanut hylkäysten osuutta.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut henkilöautojen mallikohtaiset katsastuksen vikatilastot viime vuodelta.Traficomin mallikohtaiset tilastot laaditaan 3–15 -vuotiaista henkilöautoista. Vuonna 2020 määräaikaiskatsastuksessa autoista hylättiin 19,5 %, mikä oli 1,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2019. Ensimmäisen kerran katsastukseen tulleista 3-vuotiaista autoista hylättiin 2,9 %, kun edeltävänä vuonna luku oli 3,1 %.

Yleisin hylkäyssyy henkilöautoilla on etuakseliston viat. Uudemmilla autoilla seuraavaksi yleisin hylkäyssyy on käyttöjarruun liittyvät viat, kun vanhemmilla autoilla hylkäykseen johtavia vikoja löytyy jousituksesta ja iskunvaimennuksesta sekä seisontajarrusta. Valaisimiin ja sähkölaitteeseen liittyvistä vioista taas annetaan selvästi eniten korjauskehotuksia.

"Ennen katsastusta on hyvä tarkastaa esimerkiksi se, että auton kaikki valot toimivat ja että renkaissa on riittävästi kulutuspintaa. Näillä pienillä tarkastustoimilla pystyy itse vaikuttamaan siihen, että autoa ei hylätä katsastuksessa. On myös mielenkiintoista huomata, että harventuneesta katsastusvälistä huolimatta hylkäysprosentit eivät ole lähteneet nousuun", toteaa Traficomin liikennekelpoisuustiimin vetäjä Teemu Toivanen.

Ajokieltoja eniten jarrujen ja renkaiden takia

Kaikista henkilöautojen määräaikaiskatsastuksista vuonna 2020 hylättiin 26,2 %, mikä oli hieman vähemmän kuin edeltävänä vuonna (27 %). Korjauskehotuksiin ja hylkäyksiin johtaneita vikoja havaittiin katsastusta kohti hieman harvemmin kuin vuonna 2019. Ajokieltoon johtaneiden vikojen määrä katsastusta kohti pysyi ennallaan.

"Yhteensä ajokieltoon johtavia vikoja löydettiin noin 21 000 eli noin prosentissa katsastuksista, mikä on todella vähän verrattuna katsastuksen kokonaismäärään. Yleisimmät syyt ajokieltoon olivat seisonta- ja käyttöjarrut sekä renkaiden huono kunto. Monesti yhdestä autosta löytyy useita vikoja", kertoo Toivanen.

Havaittujen vikojen lukumäärä 1 000 katsastusta kohti

Vian vakavuus

2018

2019

2020

Korjauskehotus

647

679

648

Hylkäys

477

501

482

Ajokielto

8

10

10

Yhteensä

1106

1190

1140

* Vikojen lukumäärissä voi yhdellä ajoneuvolla olla monta vikaa.

 

Henkilöautoja katsastettiin viime vuonna noin 2 060 000

Vuonna 2018 otettiin käyttöön uudet katsastusaikavälit ja katsastuksen uudet arvosteluperusteet.

Muutoksen seurauksena vuoden 2019 katsastusten lukumäärät laskivat aiempiin vuosiin verrattuna noin 10 %. Vuonna 2020 kaikkia henkilöautoja taas katsastettiin hieman vuotta 2019 enemmän (2 %). Yhteensä henkilöautoja katsastettiin viime vuonna noin 2 060 000.

Katsastustilastojen mallikohtaiset tiedot tilastotietokannassa

Katsastuksen vikatilastot malleittain ja käyttöönottovuosittain lyötyy tilastotietokannasta, jos mallia on katsastettu tilastovuonna 100 kertaa tai enemmän. Katsastustilastoissa ovat mukana myös mallikohtaiset ajokilometrit, mikä mahdollistaa mallin hylkäysten osuuden ja vikojen lukumäärien suhteuttamisen mallilla keskimäärin ajettuihin kilometreihin.

"Tilastotietokannasta löytyvät myös korjauskehotuksiin, hylkäyksiin ja ajokieltoihin johtaneiden vikojen lukumäärät käyttöönottovuosittain, mallisarjoittain ja vikakohteittain", täydentää Traficomin erityisasiantuntija Ari Väisänen.

Lisätietoja:

Katsastuksen vikatilastot 2020

Katsastustilastot Traficomin tilastotietokannassa (Ulkoinen linkki) (mukana 3-15 vuotiaat henkilöautot. Mukana mallisarjat, joita on katsastettu vuoden aikana 100 kappaletta tai enemmän).

Tiiminvetäjä Teemu Toivanen, teemu.toivanen@traficom.fi p. 029 5345 530
Erityisasiantuntija Ari Väisänen, ari.vaisanen@traficom.fi, p. 029 5346 177 (tilastot)