Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Jäädytetyt junavaunut siirretään Venäjälle

Suomen ja Venäjän välinen rautatieliikenne on hiljentynyt merkittävästi muun muassa länsimaiden Venäjälle asettamien pakotteiden vuoksi. Kahdenvälisessä rautatieliikenteessä käytetyistä junavaunuista osa on EU:n asettamien pakotteiden kohteena, minkä vuoksi kyseiset vaunut on jäädytetty Suomessa. Vaunut ovat jääneet vastaanottaneiden rautatieyritysten (VR-Yhtymä Oyj, Operail Finland Oy ja Fenniarail Oy) haltuun. Suomelle merkittäviä kustannuksia ja turvallisuusriskejä aiheuttavat vaunut siirretään poikkeusluvalla Venäjälle.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom haki yhteistyössä rautatieyritysten kanssa ulkoministeriöltä poikkeuslupaa vaunujen siirtämiseksi Venäjälle.  Poikkeuslupa myönnettiin 15.11.2022, ja se perustuu vaunujen Suomen rautatiejärjestelmälle aiheuttamiin kustannusrasitteisiin ja turvallisuusriskeihin. Yli 800 vaunun säilytys ja valvonta on vienyt resursseja operaattoreilta ja viranomaisilta sekä tilaa rataverkolta.  

"Toimijat hoitavat tavaravaunujen Venäjälle siirtämisen valmistelun viivytyksettä Traficomin ohjeistuksen mukaisesti. Palauttamisessa kiinnitetään erityistä huomiota tavaravaunujen kunnon tarkastukseen ennen niiden siirtämistä, jotta siirto on turvallista", toteaa päällikkö Kaisa Sainio.

Lisätietoja

päällikkö Kaisa Sainio, kaisa.sainio@traficom.fi , p. 029 534 6837