Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Joukkoliikenteen lähimaksaminen ja älykkään katuverkon kehittäminen saivat joukkoliikenteen digitalisaatiorahaa

Joukkoliikenteen digitalisaatiotukia myönnettiin tänä vuonna erityisesti lippu- ja maksujärjestelmien kehittämishankkeisiin, mutta tukea sai myös liikenteen automaatiokehitystä tukeva, katuverkon tietopohjaa kehittävä hanke. Tukea hakivat ja saivat pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun hankkeet.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tehnyt päätökset valtionavustuksesta, jolla on tarkoitus tukea suurten kaupunkiseutujen joukkoliikenteen digitalisaation ja palveluistumisen edistämistä. Nyt myönnetty valtionapu on osa eduskunnan myöntämää nelivuotista, yhteensä 14 miljoonan euron rahoitusta. Tänä vuonna myönnettiin yhteensä 4,9 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna rahoitusta saaneiden hankkeiden joukossa oli useita lippu- ja maksujärjestelmien kehittämishankkeita, joissa edistetään mm. lähimaksamiskokeiluja ja rajapintojen kehittämistä, sekä hanke, jossa katuverkon tietopohjaa lisätään liikenteen automaatiokehitystä varten. Hakemuksia tuli yhteensä 11 ja tukea myönnettiin 8 hankkeelle.

"Tämänhetkinen tilanne tuo omat haasteensa joukkoliikenteen kehittämiseen. Haluaisimmekin kannustaa kaikkia joukkoliikenteen toimijoita miettimään uusia, digitalisaatiota ja automaatiokehitystä entistä enemmän hyödyntäviä mahdollisuuksia, joiden avulla joukkoliikennettä voitaisiin kehittää innovatiivisesti myös tässä muuttuvassa tilanteessa", painottaa ylijohtaja Jarkko Saarimäki.

"Tänä vuonna hakijoita oli kolmelta suurelta kaupunkiseudulta eli Helsingin seudun liikenteen (HSL) alueelta, Tampereelta ja Turusta. Toivottavasti jatkossa hakemuksia tulee entistä enemmän, jotta digitalisaation ja automaation mahdollistamat hyödyt joukkoliikenteelle tulisivat mahdollisimman laajasti käyttöön", jatkaa Saarimäki.

Digitalisaatioavustusta saaneet hankkeet:

Hanke

Hankkeen nimi

Myönnetty valtionavustus

HSL (mukana Tampere ja Oulu)

Lähimaksu ja tunnistepohjainen matkustaminen

2 404 981 €

HSL

HSL-OpenMaaS -lipunmyyntirajapinnan jatkokehitys

430 000 €

HSL

Maksamisen kehittäminen HSL:n digimyyntikanavissa

239 500 €

Tampere

Tampreen seudun joukkoliikenteen maksujärjestelmän kehittäminen

540 000 €

Tampere

Liikennemerkkejä ja tiemerkintöjä koskeva digitaalinen tietovaranto

70 000 €

Turku

Lähimaksaminen Turun kaupunki-pyöräjärjestelmässä

427 500 €

Turku

Lähimaksamisen jatkokehittäminen Fölissä

92 730 €

Turku

Joukkoliikenteen avoimeen informaatiostandardiin siirtyminen

682 589 €

Lisätietoja:

johtaja Pipsa Eklund, p. 029 534 5396, pipsa.eklund(at)traficom.fi
ylitarkastaja Toni Bärman, p. 029 534 6764, toni.barman(at)traficom.fi

Korjattu taulukkoon HSL:n Lähimaksu ja tunnistepohjainen matkustaminen -hankkeen kohdalle toiseksi mukana olevaksi kaupungiksi Oulu.