Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Kuluttajien oikeus tarkastaa sopimuksensa määräaikaisuus tarkastuspalvelun kautta ei toteudu helposti ja välittömästi DNA:n asiakkailla - Traficom asettaa uhkasakon asian korjaamiseksi

Teleyrityksillä on ollut 1.1.2022 lähtien velvollisuus tarjota kuluttajille mahdollisuus tarkastaa tekstiviestillä määräaikaisen matkaviestinverkon liittymäsopimuksensa päättymispäivä. Palvelun tarkoituksena on edistää kilpailua tarjoamalla kaikille kuluttajalle ilmainen, helppo ja välitön tapa tarkastaa liittymäsopimuksensa voimassaolo. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom katsoo, että DNA Oyj:n nyt toteuttama tarkastuspalvelu ei ole lainmukainen ja virasto velvoittaa korjaamaan palvelun. Velvoitteen tehosteeksi asetetaan uhkasakko.

Kuluttajilla on ollut mahdollisuus tämän vuoden alusta tarkastaa määräaikaisen matkaviestinverkon liittymäsopimuksensa voimassaolo lähettämällä tekstiviesti SOPIMUS (tai ruotsiksi ABONNEMANG) numeroon 18321. Vastauksena hän saa välittömästi tekstiviestin, joka kertoo määräaikaisen sopimuksen päättymispäivän. Kuluttaja voi hyödyntää palvelua, kun hän esimerkiksi saa toiselta teleyritykseltä kiinnostavan liittymätarjouksen ja harkitsee palveluntarjoajan vaihtamista.

DNA Oyj (DNA) kuitenkin vaatii asiakkailtaan erikseen palvelun sallimisen, eli DNA:n asiakas ei saa palvelua käyttöönsä ennen kuin hän on hyväksynyt palvelun käytön. Traficomin mukaan DNA rikkoo sähköisen viestinnän palveluista annettua lakia ja velvoittaa yhtiötä korjaamaan virheensä 2.3.2022 mennessä. DNA:n on poistettava sopimustiedon tarkastuspalvelustaan vaatimus palvelun sallimisesta. Yhtiön on toimitettava Traficomille tieto palvelun lainmukaisesta toteutuksesta 3.3.2022 mennessä.

Palvelun korjaamisen tehosteeksi uhkasakko

Traficom asettaa velvoitteen tehosteeksi juoksevan uhkasakon. Mikäli palvelu ei ole lainmukainen 2.3.2022 mennessä, velvoitetaan DNA maksamaan 100 000 euron uhkasakko sekä 16.3.2022 jälkeen lisäerä 50 000 euroa kultakin täydeltä kahdelta viikolta niin kauan, kunnes velvoite täytetään tai valitusviranomainen toisin määrää.

"Haluamme varmistaa, että kaikilla kuluttajilla on tasaveroinen mahdollisuus käyttää tarkastuspalvelua teleoperaattorista riippumatta", tähdentää päällikkö Petri Peutere. Peutereen mukaan uhkasakon asettaminen on nähty tarpeelliseksi velvoitteen tehostamiseksi. 

Sopimustiedon tarkastuspalvelussa on kyse myös siitä, että kuluttajalla on oikeus saada lakisääteinen palvelu käyttöönsä. Virasto valvoo sitä, että teleoperaattorit toimivat palvelun osalta lain edellyttämällä tavalla. 

Lisätietoja

Päällikkö Petri Peutere, p. 0295 390 511, petri.peutere@traficom.fi