Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Kunnille tähtiluokitukset nopeiden laajakaistayhteyksien saatavuuden, käytön sekä peittoalueiden perusteella

11 asukasmäärältään pientä kuntaa sai kiinteiden laajakaistayhteyksien luokituksessa 4 tähteä 5 mahdollisesta - suurista kaupungeista vain Lahti ja Oulu ylsivät 3,5 tähteen. Suuret kaupungit pärjäsivät paremmin nopeiden mobiiliverkkojen vertailuissa - 13 kuntaa sai 4 tähteä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom julkaisi nyt toisen kerran kuntien tähtiluokituksen nopeiden laajakaistayhteyksien saatavuudesta ja käytöstä. Tänä vuonna kunnat saivat ensimmäisen kerran tähtiluokituksen myös mobiiliverkon peittoalueiden perusteella.  Myös kiinteän verkon luokitusta kehitettiin viime vuodesta. Tähtiluokitus perustuu teleyrityksiltä kerättyihin tietoihin. Tiedot koskevat vuoden 2018 lopun tilannetta.

Kiinteiden laajakaistayhteyksien kärjessä pieniä kuntia 

Yhteensä 11 kuntaa sai 4 tähteä nopeiden kiinteiden laajakaistayhteyksien käytöstä ja saatavuudesta. Näistä kunnista viisi on Ahvenanmaalta ja kuusi asukasmäärältään pientä kuntaa Manner-Suomesta. Suurista kaupungeista parhaiten menestyvät Lahti ja Oulu, jotka yltävät 3,5 tähteen. 311 kunnasta lähes puolet eli 152 kuntaa yltää vähintään 2 tähteen.

Kiinteä laajakaista tähtiluokitus kunnat

Saadakseen 5 tähteä, pitäisi kaikilla kunnan kotitalouksille olla saatavilla ja käytössään 100 megan laajakaistayhteys. ”Koska monissa tapauksissa käytössä olevien liittymien nopeutta rajoittaa vain se, että kuluttajat eivät ole valinneet nopeinta saatavilla olevaa liittymätyyppiä, olemme painottaneet tähtiluokittelussa saatavuutta. Lisäksi käytössä olevia liittymiä laskettaessa huomioimme osin myös hitaammat liittymät”, taustoittaa kehityspäällikkö Joonas Orkola.

Kattavimmat nopeat mobiiliverkot suurissa ja keskisuurissa kunnissa 

13 kuntaa sai 4 tähteä nopeiden mobiilisti käytettävien yhteyksien peittoalueiden perusteella.  Näiden kuntien joukossa on Espoon, Helsingin, Turun ja Vantaan lisäksi pienempiäkin kuntia, mutta ei kuitenkaan maaseutumaisia kuntia. Peräti 252 kuntaa yltää mobiiliyhteyksien luokituksessa vähintään 2 tähteen. 

Tähtiluokitus mobiiliyhteydet kunnat

Saadakseen 5 tähteä, pitäisi kaikilla yhdysteillä ja sitä suuremmilla tieosuuksilla olla saatavilla 100 megan yhteys ideaalitilanteissa sekä kaikki kotitaloudet sijaita ainakin yhden operaattorin 300 megan matkaviestinverkon peittoalueella. Vertailussa ei huomioida verkon ruuhkautumisesta johtuvia rajoitteita. "Tiepeittoja on painotettu kotitalouspeittoja enemmän, koska kyse on yhteyksien mobiilikäytöstä. Laskennassa on huomioitu osin myös hitaampien yhteyksien peittoalueita”, tarkentaa Orkola. 

Tähtiluokitus kartat

Lisätietoja 

Tarkastele vähintään kahteen tähteen yltäneitä kuntia Tieto.Traficom kartat -palvelussa (Ulkoinen linkki) tai lataa tiedot taulukkomuodossa (Ulkoinen linkki).

Kehityspäällikkö Joonas Orkola, joonas.orkola(at)traficom.fi, p. 029 539 0493, Twitter: @JoonasOrkola (Ulkoinen linkki) 

Viestintämarkkina-asiantuntija Joonas Sotaniemi, joonas.sotaniemi(at)traficom.fi, p. 029 539 0309