Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom myönsi Koronavilkulle Tietoturvamerkin

Tietoturvamerkki takaa kuluttajalle, että laitteen tai sovelluksen tietoturvan perusominaisuudet ovat kunnossa. Traficom myöntää merkin vaatimukset läpäisseille verkkosovelluksille ja verkkoon liitetyille älylaitteille.

Älykodit yleistyvät Suomessa. Kuluttajat käyttävät yhä enemmän verkkosovelluksia ja liittävät verkkoon laitteita, joiden välittämää tietoa käytetään erilaisissa palveluissa. Tietojen väärinkäytöltä, laitteiden haltuunotoilta tai tietovuodoilta vältytään, kun sovellusten sekä kodin verkkoon liitettyjen laitteiden kuten älytelevisioiden, reitittimien ja kodinkoneiden tietoturva on kunnossa.

Yhä useammat yritykset aktivoituneet älylaitteiden tietoturvassa

"Olemme iloisia, että yritykset ovat kuluneen vuoden aikana heränneet kuluttajasovellusten ja kodin älylaitteiden tietoturvan merkitykseen. Älylaitteen heikko tietoturva voi olla vakava maineriski, josta voi koitua haittaa yritykselle ja kuluttajille. Tietoturvamerkillä haluamme lisätä kuluttajien tietoisuutta tietoturvasta sekä sovellusten ja laitteiden tietoturvallista käyttöä", toteaa Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen vt. ylijohtaja Sauli Pahlman.

”Olemme erittäin ylpeitä tästä tunnustuksesta. Tietoturvamerkki on hieno osoitus siitä, että Koronavilkun tietoturvaan tehty satsaus on onnistunut ja että Koronavilkkua voi käyttää turvallisin mielin”, kertoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.

"Toivomme, että mahdollisimman moni sovellus- ja tuotevalmistaja haluaa palvelulleen ja tuotteelleen Tietoturvamerkin osoitukseksi siitä, että tietoturva on kunnossa. Tavoitteenamme on se, että muutaman vuoden kuluessa kodinelektroniikassa on tarjolla laaja kirjo erilaisia Tietoturvamerkin saaneita tuotteita", Pahlman kertoo.

Ensimmäinen ulkomainen kuluttajabrändi sai Tietoturvamerkin 

Kuluttajien älylaitteiden tietoturva on globaali haaste, ja Euroopassakin on tehty aloitteita älylaitteiden tietoturvan parantamiseen. Traficom on kuitenkin ensimmäinen viranomainen, joka on ryhtynyt myöntämään Tietoturvamerkkejä vaatimukset läpäisseille tuotteille. Tietoturvamerkin myötä Suomi on Euroopan kärkimaita verkkoon liitettävien älylaitteiden tietoturvan edistämisessä.

Koronavilkun lisäksi Traficom on myöntänyt Tietoturvamerkin myös Signifyn Philips Hue -älyvaloratkaisulle, joka on ensimmäinen merkin saanut ulkomainen kuluttajabrändi.

“Yhä suurempi joukko kuluttajia siirtyy käyttämään kodeissaan älyvalaistusjärjestelmiä ja tämän vuoksi kodin älylaitteiden tietoturva on äärettömän tärkeää. Olemme maailman johtava älyvalaistusjärjestelmien valmistaja ja siksi olemme erittäin ylpeitä, kun Traficom on myöntänyt Tietoturvamerkin Philips Hue älyvalaistusjärjestelmällemme. Tietoturvamerkki antaa kuluttajillemme mielenrauhaa, kun he ottavat kotona käyttöön älyvaloja", sanoo Barbara Oosterveld, Signifyn tuotetietoturvasta vastaava päällikkö.

Traficomin Tietoturvamerkki täytti vuoden – mukana jo useita tuotteita

Tietoturvamerkki julkistettiin marraskuussa 2019 ja kehitettiin Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen pilottiprojektina yhdessä Cozify Oy:n, DNA Oyj:n ja Polar Electro Oy:n kanssa. Tietoturvamerkin kriteerit perustuvat EN 303 645 -standardiin. Tietoturvamerkki on myönnetty aiemmin seuraaville älylaitteille: Cozify Hub -älykotisovellus, DNA:n Wattinen -älylämmityspalvelu, Polar Ignite ja Vantage M ja V -fitness älykellot, LähiTapiolan Elämänturvasovellus ja RuuviTag kodin Bluetooth-anturi.

Lisätietoa Tietoturvamerkistä ja merkin saaneista tuotteista ja palveluista https://tietoturvamerkki.fi

Lisätiedot

Erityisasiantuntija Saana Seppänen, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus, p. 029 539 0485, etunimi.sukunimi(at)traficom.fi
Tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos, p. 029 524 7671 etunimi.sukunimi(at)thl.fi