Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja liikenteen toimijat haluavat osaltaan varmistaa terveysturvallisen liikkumisen talvilomaviikoilla. Toimijat ovat hyvin valmistautuneita talvilomaliikenteeseen ja huolehtivat velvoitteistaan koronavirustaudin leviämisen estämiseksi. Myös jokaisen matkustajan omalla toiminnalla on suuri merkitys siihen, että voimme matkustaa joukkoliikenteessä turvallisesti.

"Joukkoliikenteen näkökulmasta talvilomaliikenne vaikuttaisi tämän hetken tietojen mukaan sujuvan normaalisti, emmekä esimerkiksi näe tässä pandemiatilanteessa tarpeelliseksi rajoittaa matkustajamääriä joukkoliikenteessä", kertoo Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki.

Traficom on käynyt viime viikkoina keskusteluja liikenteen toimijoiden kanssa toimenpiteistä, joilla voidaan varmistaa mahdollisimman terveysturvallinen liikkuminen myös talvilomaviikkoina niin tie- ja raideliikenteessä kuin ilmailussa ja merenkulussakin.

"Kiitos kaikille keskusteluihin osallistuneille kokemusten ja hyvien esimerkkien jakamisesta muille toimijoille. Keskusteluiden perusteella toimijat haluavat tehdä kaikkensa, jotta matkustaminen on terveysturvallista ja että ihmiset voivat turvallisin mielin matkustaa myös talvilomalla. Oppia ja rutiinia korona-ajan matkustamisesta löytyy jo", Saarimäki kertoo.

Matkoja suunnitellessasi voit tarkastella liikenteen toimijoiden terveysturvallisuustoimia kootusti Traficomin Joukkoliikenne ja korona -sivustolta (Ulkoinen linkki)

Liikenteen toimijat velvollisia huolehtimaan matkustamisen terveysturvallisuudesta

Tartuntatautilaki velvoittaa edelleen liikenteen toimijoita huolehtimaan matkustamisen terveysturvallisuudesta. "Liikenteen toimijat ovat hyvin tietoisia velvoitteista ja toimivat niiden mukaisesti. Lisäksi monilla toimijoilla on näiden lisäksi omia toimiaan, joilla varmistetaan terveysturvallisuutta. Esimerkiksi osa toimijoista lisää lomaviikkoina viestintää matkustajille, kuten kuulutuksia ruuhkatilanteiden välttämiseksi ja etäisyyksien pitämiseksi", Saarimäki kiittelee.

Kuljetus- ja liikennepalvelun tarjoajien on huolehdittava, että liikennevälineen matkustajien käyttöön tarkoitetut tilat ja pinnat puhdistetaan säännöllisesti ja puhdistamista tehostetaan sekä siitä, että muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä noudatetaan. Lisäksi palveluntarjoajien on huolehdittava siitä, että matkustajille tarjotaan mahdollisuus riittävän hygieniatason ylläpitämiseen liikennevälineessä sekä annetaan toimintaohjeet riittävän etäisyyden ylläpitämisestä, käsien puhdistamisesta, kasvosuojusten käyttämisestä ja muista vastaavista tartuntojen leviämistä estävistä käytänteistä.

Lisäksi asemien, terminaalien ja muiden vastaavien sisätilojen ja rajattujen ulkotilojenhallinnasta vastaavien toimijoiden on yhdessä kuljetus- ja liikennepalvelun tarjoajien kanssa huolehdittava koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi tehtävistä järjestelyistä, joilla ohjataan matkustajia liikennevälineeseen siirtymisessä ja sieltä poistumisessa.

Vain vastuullisesti lomaliikenteeseen

Talvilomaviikkoina ei joukkoliikenteessä todennäköisesti ole odotettavissa samanlaisia ruuhkahuippuja kuin jouluna nähtiin. Matkustajamäärät ovat edelleen selvästi normaalia tasoa alhaisempia ja matkustajavirrat ovat tasaisempia, kun lomakausi jakautuu useammalle viikolle. Myös jokaisen matkustajan omalla toiminnalla on suuri merkitys siihen, että matkustaminen olisi terveysturvallista.

"Yhdessä mahdollistamme turvallisen liikkumisen. Älä lähde matkaan sairaana, käytä maskia, pidä huolta käsihygieniasta ja pidä riittävästi etäisyyttä muihin matkustajiin. Oma matkustaminen kannattaa suunnitella etukäteen, mutta malttia ja joustavuutta tarvitaan", Saarimäki summaa.

Lisätietoja

ylijohtaja Jarkko Saarimäki, jarkko.saarimaki@traficom.fi, p. 029 539 0576. Twitterissä @Saarimaki