Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Määräysmuutos: Lentonäytökset ja lentokilpailut (OPS M1-2)

Liikenne- ja viestintävirasto (Traficom) on 25.4. antanut muutetun määräyksen OPS M1-2, Lentonäytökset ja lentokilpailut. Määräys tulee voimaan 6.5.2024.

Aiempi lentonäytösmääräys oli vuodelta 1997 ja sisällöltään monin paikoin vanhentunut. Vaatimukset on päivitetty käyttäen pohjana Ison-Britannian CAP-määräyksiä, Naton lentonäytösmääräyksiä sekä muiden EU-jäsenvaltioiden vaatimuksia. Näytöslentäjän hyväksymistodistuksen (PDA) voimassaoloaika pidennetään kahdesta vuodesta kolmeen, lisäksi niin, että joka toinen jatko voi perustua viimeaikaiseen lentonäytöskokemukseen ja liikesarjojen harjoitteluun. Kuitenkin vähintään joka toinen jatko on tehtävä osoittamalla taidot Traficomin arvioijalle. Lisäksi Traficomin tarkastajat arvioivat lentonäytösten valvonnan yhteydessä myös lentäjien suoriutumista.

Määräykseen on selkeytetty, mitkä vaatimukset koskevat lentokilpailuja, sekä miten vaatimuksia lievennetään pienissä lentonäytöksissä. Lentonäytös- ja lentokilpailulupahakemukset on jatkossa jätettävä viranomaiselle viimeistään 8 viikkoa ennen aiottua tapahtumaa. Silloin kun lentokilpailu ei ilmailulain 72 §:n mukaan edellytä lupaa, siitä on tehtävä ilmoitus Traficomille 14 vrk etukäteen. Määräykseen on lisätty vaatimukset riskiarviosta ja näytöksen jälkiraportoinnista, ja miehittämätöntä ilmailua koskevia vaatimuksia on päivitetty. Tapahtuman johtajan ja näytöksen johtajan vastuita ja tehtäviä on tarkennettu.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Jani Heiskanen, jani.heiskanen(at)traficom.fi, puh. 029 534 7163
ylitarkastaja Hannu Koponen, hannu.koponen(at)traficom.fi, puh. 029 534 7384
tarkastaja Pekka Ikonen, pekka.ikonen(at)traficom.fi, puh. 029 534 6645