Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Merikarttauudistus alkaa loppuvuodesta

Merikartat uudistuvat lähivuosina alue kerrallaan, kun vuoden lopussa Perämereltä alkava väylä- ja merikarttauudistus tuo mukanaan uudet ja tarkemmat merikartat. Uusille merikartoille tulee käyttöön uusi vertaustaso.

N2000 väylä- ja merikarttauudistus pohjaa N2000-korkeusjärjestelmään, josta myös uudistuksen nimi juontaa. Uudistuksessa käydään läpi kaikki väylä- ja syvyystiedot ja se alkaa vuoden 2020 lopussa Perämereltä edeten vaiheittain kohti etelää seuraavien vuosien aikana.

”Uudistuksen mukanaan tuoma ajantasainen ja harmonisoitu syvyysinformaatio ja vedenkorkeustieto luovat pohjan tulevaisuuden navigointimenetelmille sekä takaavat turvallisen merenkulun ja vesiväylien tehokkaan hyödyntämisen. Teemme uudistusta tiiviissä yhteistyössä muun muassa Väyläviraston ja Ilmatieteen laitoksen kanssa”, kertoo ylijohtaja Jarkko Saarimäki.

”Veneilijän on hyvä sisäistää, että veden määrä ei uudistuksessa muutu minnekään, vaan vettä on ihan yhtä paljon kuin ennenkin. Vain arvot kartoilla muuttuvat, sillä referenssitaso eli syvyyksien vertaustaso vaihtuu aikaisemmasta. Uuden kartan kanssa tuleekin siis seurata N2000-vedenkorkeustietoa, kun nykyisen kartan kanssa käytetään keskivesijärjestelmään pohjaavaa vedenkorkeustietoa”, painottaa Jarmo Mäkinen.

Oikea vedenkorkeustieto oikean kartan kanssa

Ilmatieteen laitos aloittaa N2000-vedenkorkeustietojen julkaisemisen syksyllä 2020. Merialueilla veneilevän kannattaa kiinnittää asiaan huomiota, jotta käyttää jatkossa oikeaa vedenkorkeustietoa oikean kartan kanssa. Sisävesien merikartoilla syvyystiedot säilyvät ennallaan, järvikohtaiset vertaustasot päivitetään N2000-järjestelmään.

”Uudistus tehdään yhtä aikaa koko Itämeren alueella, esim. Ruotsissa ja Virossa ensimmäiset uudet kartat on jo julkaistu. Tulevaisuudessa kaikki Itämeren merikartat noudattavatkin samaa vertaustasoa”, kertoo Mäkinen. Itämeren alueella uudesta vertaustasosta käytetään kansainvälistä nimeä BSCD2000 (Baltic Sea Chart Datum 2000).

Seuraavat, loppuvuonna 2020 Perämereltä julkaistavat merikartat ovat jo uuden vertaustason mukaisia N2000-merikarttoja.

Lisätietoja:

Lue lisää väylä- ja merikarttauudistuksesta: www.traficom.fi/fi/n2000-vayla-ja-merikarttauudistus (Ulkoinen linkki)

Tutustu myös: Merikartta pitää olla mukana pidemmillä venereissuilla (Ulkoinen linkki)

Jarmo Mäkinen, p. 029 534 6746, jarmo.makinen(at)traficom.fi