Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Mitä jokaisen pyöräilijän pitäisi tietää uudesta tieliikennelaista

Uusi tieliikennelaki tulee voimaan 1.6.2020 ja se tuo mukanaan monia muutoksia myös pyöräilijöille. Lain myötä tulee useita pyöräilyä koskevia uusia liikennemerkkejä ja lisäksi pyöriin tulee muun muassa pimeän aikaan punainen takavalo pakolliseksi.

Polkupyörän pakolliset varusteet – uutena punainen takavalo

Punaisen takavalon pakollisuus koskee kaikkia ajoneuvoja 1.6.2020 alkaen. Tämä tarkoittaa, että myös pyörässä pitää olla punainen takavalo, jos sillä ajetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan taikka näkyvyyden ollessa sään vuoksi tai muusta syystä huonontunut. ”Valon voi kiinnittää myös pyöräilijään, esimerkiksi kypärään tai reppuun. Eli valoja ei tarvitse välttämättä asentaa polkupyörään”, vinkkaa Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Muita polkupyörän pakollisia varusteita ovat: valkoinen etuvalo, heijastimet eteen, taakse ja sivulle, soittokello ja toimivat jarrut.

Päivän pykälä -podcastissä lisää infoa punaisesta takavalosta - kuuntele (Ulkoinen linkki).

Myös matkustajien kuljettamiseen polkupyörällä tulee muutoksia

Matkustajan tai matkustajien kuljettaminen polkupyörällä on sallittu, jos valmistaja on tarkoittanut polkupyörän tähän. Matkustajia saa kuljettaa niin monta, kuin pyörässä on siihen soveltuvia istuimia.  ”Matkustajan kuljettamisen salliminen ei enää riipu kuljetettavan eikä kuljettajan iästä. Pyörässä tulee kuitenkin olla matkustajalle sopiva istuin ja kaksi erillistä jarrulaitetta” kertoo Pohjonen.

Kaksisuuntainen pyöräily yksisuuntaisella tiellä mahdolliseksi – pitää merkitä liikennemerkein

Uuden tieliikennelain myötä on mahdollista pyöräillä yksisuuntaisella tiellä myös toiseen suuntaan, jos se on lisäkilvellä sallittu. ”Haluan painottaa, että tämä ei siis koske kaikkia yksisuuntaisia katuja, vaan jos kaksisuuntainen pyöräily on sallittua, pitää siitä kertoa liikennemerkein. Ei siis aina ja kaikkialla, vaan hyvin tapauskohtaisesti”, tarkentaa Pohjonen.

Päivän pykälä -podcastissä tähän asiaan on myös tartuttu -kuuntele (Ulkoinen linkki).

Uudet liikennemerkit pyöräilijöille

Katujen ja teiden varsille useita uusia liikennemerkkejä liittyen polkupyöräilijöihin. Uusia merkkejä ovat muun muassa ”pyöräsuojatie”, pyöräkaista ja pyöräkatu.

Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa - ”pyöräsuojatie”

Liikennemerkki: Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa

Merkillä osoitetaan, että ajoneuvolla ja raitiovaunulla on väistettävä ajorataa pyörätien jatkeella ylittävää polkupyöräilijää. Tällä merkillä varustettu pyörätien jatke on aina rakenteellisesti korotettu. ”Merkin pääasiallinen tehtävä on toimia väistämisvelvollisuutta osoittavana merkkinä. Pyöräilijällä on etuajo-oikeus”, toteaa Pohjonen.

Pyöräkaista

Liikennemerkki: Pyöräkaista
Liikennemerkki: Pyöräkaista

Nykyisin pyöräkaista merkitään vain tiemerkinnällä. 1.6. alkaen pyöräkaista voidaan merkitä myös liikennemerkillä.

Pyöräkatu ja sen päättymismerkki

Liikennemerkki: Pyöräkatu
Liikennemerkki: Pyöräkatu päättyy

Pyöräkadulla on polkupyöräilijälle annettava esteetön kulku. Ajoneuvolla ajonopeus on sovitettava pyöräilyn mukaiseksi.

Päivän pykälä –ohjelmassa on pureuduttu pyöräilijöitä koskeviin uusiin liikennemerkkeihin - kuuntele (Ulkoinen linkki)

Lisätietoja

Traficomin videoita aiheesta (Youtube)

Päivän pykälä -podcastit

Verkkosivu: Tieliikennelaki2020.fi - Polkupyöräilyn ja kevyellä sähköajoneuvolla ajelun tietopaketti (Ulkoinen linkki)

johtava asiantuntija Jussi Pohjonen, jussi.pohjonen(at)traficom.fi, p. 029 534 5310. Twitterissä @JussiPohjonen (Ulkoinen linkki)