Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Riittävätkö päiväajovalot? Onko perä pimeä? Ajatko pitkillä? Kuljettaja on aina vastuussa siitä, miten käyttää ajoneuvonsa valoja. Lue Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Jussi Pohjosen vinkit valojen käyttöön ja näkymiseen liikenteessä vuoden pimeimpään aikaan – tiivistetysti: näe ja näy, mutta älä häikäise.

Kaukovaloja käytettäessä muiden ajoneuvojen kuljettajia ei saa häikäistä. Kaukovalojen käyttö on kokonaan kielletty tyydyttävästi valaistuilla teillä. Näillä vinkeillä käytät kaukovaloja oikein ja minimoit pimeän katvealueen:

  1. Kohdattaessa: Vaihda lähivaloille siinä vaiheessa, kun oman ja vastaantulevan ajoneuvon valokeilat kohtaavat. Näin ajoneuvojen väliin jäävä katve jää mahdollisimman pieneksi.
  2. Vieressä: Vaihda takaisin kaukovaloille vähän ennen vastaantulevan ajoneuvon kohtaamista tai viimeistään tämän rinnalla. Näin saat täyden näkyvyyden heti eteenpäin.
  3. Saavutettaessa: Vaihda lähivaloille, kun näet edellä menevän auton ääriviivat, ei pelkät takavalot.

Päiväajovalot riski takatulijoille ja kevyelle liikenteelle

Tehokas ja oikea valojen käyttö on keskeinen liikenneturvallisuutta lisäävä asia. Ns. päiväajovalojen kanssa edessä on vain hajavaloa, ja auton takavalot eivät välttämättä pala. Päivävaloilla ei näe jalankulkijoiden heijastimia ja pimeä perää on vaikea havaita pimeässä tai huonolla kelillä.

”Jokaisen autoilijan pitäisi tutustua ajoneuvonsa valoihin ja miten ne toimivat eri olosuhteissa”, muistuttaa Pohjonen: ”Helpoiten se onnistuu tutustumalla ohjekirjaan ja ihan manuaalisesti kokeilemalla ja katsomalla, miten valokytkimen eri asennot vaikuttavat auton valoihin.”

Lisätietoja

Traficom: johtava asiantuntija Jussi Pohjonen, p. 029 534 5310, jussi.pohjonen(at)traficom.fi, Twitterissä @JussiPohjonen (Ulkoinen linkki)