Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Nettipuhelujen soittaminen on yleistynyt erittäin voimakkaasti

Jopa 55 % suomalaisista käyttää viikoittain internetin puhe- ja videopalveluja. Osuus on kasvanut peräti 16 %-yksikköä viime vuoden keväästä. Samaan aikaan esimerkiksi sosiaalisen median käyttö on hieman vähentynyt. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on selvittänyt moninaisia suomalaisten nettikäyttöön liittyviä kysymyksiä kuluttajatutkimuksella.

Suomalaisten rajoitettua lähikontakteja ja niihin liittyvää vuorovaikutusta kevään aikana, on erityisesti ääni- ja videopuhelujen soittaminen Teamsin, Skypen ja WhatsAppin kaltaisilla sovelluksilla yleistynyt huomattavasti. Nettipuhelujen jälkeen toiseksi eniten vuoden takaisesta on yleistynyt pikaviestien lähettäminen esimerkiksi WhatsApp ja Facebook Messenger -sovelluksilla. Pikaviestejä lähetti viikoittain peräti 82 % suomalaisista, mikä on 5 %-yksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin. Sosiaalista mediaa viikoittain päivittävien osuus tippui edellisvuoden tavoin muutaman %-yksikön ja on nyt 63 %, joten kommunikoinnissa tapahtuneet muutokset eivät ole lisänneet somen aktiivikäyttäjien määrää. Videopalvelujen käytössä ei tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Graafista selviää, että tavallisia puheluja sekä tekstiviestejä käyttää viikoittain 95 % suomalaisista. 56 % suomalaisista käyttää viikoittain internetin puhe- ja videopalveluja, pikaviestejä käyttää viikoittain 82 %. Sosiaalista mediaa päivittää viikoittain 63 % . Reilut 60 % katselee lyhyitä videoklippejä ja hieman alle 60 % tv-ohjelmia ja elokuvia. Suoria nettilähetyksiä seuraa noin 46 % suomalaisista. Internetyhteyden vaativia pelejä käyttää 30 % ja VR-/AR-sovelluksia noin 5 % suomalaisista viikoittain.
Netin käytön osalta voimakkaimmin ovat yleistyneet nettipuhelujen soittaminen sekä pikaviestintä.

Viikoittain etätyötä nettiyhteydenvälityksellä tekevien osuus kasvoi viime vuoden keväästä 6 %-yksikköä ollen nyt 38 %. Vastaavasti etäopiskelijoiden osuus kasvoi 4 %-yksikköä 27 %:iin. "Etätyötä tekevien määrä kasvoi siis melko maltillisesti, vaikka etätyön määrä sitä tekevillä onkin saattanut moninkertaistua", huomauttaa viestintämarkkina-asiantuntija Marja Heinonen.

Matkaviestinverkon nettiyhteys oli loppukeväällä 2020 yli 90 %:lla kotitalouksista. Vastaavasti noin puolella suomalaisista on kotonaan käytössään kiinteä nettiyhteys. Lähes 80 %:lla netin käyttäjistä oli kotonaan langaton lähiverkko. Matkapuhelimien ja tietokoneiden lisäksi muita nettiin kytkettyjä laitteita oli hankittu jo 61 %:iin kotitalouksista, mikä oli 4 %-yksikköä enemmän kuin keväällä 2019. Erityisesti yleistyivät aktiivisuusrannekkeet sekä muut terveyteen liittyvät laitteet, joita oli hankittu jo joka viidenteen kotitalouteen.

Kuluttajatutkimuksen toteutti IROResearch Oy. Tutkimusta varten haastateltiin 2000 suomalaista, vähintään 15-vuotiasta henkilöä. Haastattelut toteutettiin puhelinhaastatteluina huhti-kesäkuussa 2020.

Tutustu tutkimuksen tuloksiin (Ulkoinen linkki)

Lisätietoja

Viestintämarkkina-asiantuntija Marja Heinonen, p. 029 539 0306, marja.heinonen(at)traficom.fi