Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Pakettien määrän kasvu jatkui - lehtien ja kirjeiden jakelumäärät vähenivät

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin julkaiseman vuosittaisen postimarkkinaselvityksen mukaan verkkokaupan suosion kasvu näkyi pakettijakelussa vuonna 2021. Jakelumäärän kasvuvauhti rauhoittui hieman edelliseen vuoteen verrattuna ja oli arvion mukaan noin 10 %. Kirjeiden ja lehtien jakelumäärät jatkoivat edellisten vuosien tapaan laskevalla trendillä.

Vuoden 2021 postimarkkinaselvitystä varten on kerätty tietoa alan toimijoilta eri postilähetyslajien volyymien kehityksestä.

Digitalisaatio vähentää fyysisen jakelun tarvetta kirje- ja lehtipostin osalta 

Sanomalehtien ja aikakauslehtien jakelumäärät ovat vähentyneet käytännössä koko 2000-luvun ja kustantajat tarjoavat sisältöä yhä enemmän digitaalisessa muodossa, joka kannattelee lehtien kokonaistavoittavuutta. Traficomin arvion mukaan painettujen sanomalehtien varhaisjakelumäärä väheni runsaat 5 % ja aikakauslehtien vastaavasti noin 10 %.

Osoitteellisten kirjeiden määrä on myös laskenut jo pitkään, kun digitaaliset ratkaisut valtaavat viestinvälitystä. Viime vuonna laskuvauhti hidastui ja oli arvion mukaan reilut 5 %. Postin jakama kirjemäärä laski hieman nopeammin, muiden kirjejakelun toimijoiden kasvattaessa omaa markkinaosuuttaan. 

Lisätietoja