Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Jakso 1: 5G muuttaa maailmaa

Kuvituskuva: kuvassa Podcastin esiintyjät Alina Koskela, Markus Mettälä ja Elina Usso

Kuvassa 5G-podcastien juontaja Alina Koskela, Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto Ficomin Elina Ussa ja Traficomin Markus Mettälä. Jaksossa myös Oulun yliopiston 5G-testiverkosta vastaava Olli Liinamaa. Kuuntele, mitä 5G tuo tullessaan! 

5G on uusi tiedonsiirtotekniikka, joka mahdollistaa huippunopeiden yhteyksien lisäksi myös digitalisaation etenemisen eri aloilla. 5G yhdistää ihmisten lisäksi laitteita. Se tarjoaa entistä nopeammat ja paremmat sähköiset yhteydet ja palvelut. 5G tulee, mutta kaikki ei ole heti valmista. Kokeiluja on käynnissä paljon. Viranomaiset luovat edellytykset ja yritykset luovat palvelut. Ajan myötä meistä kaikista tulee 5G:n käyttäjiä. 

5G-verkkojen avulla teollisuudessa digitalisoidaan prosesseja, etälääketiede ja -kirurgia auttavat terveydenhoidossa, kaupungeissa sensorit mittaavat ympäristöä ja tietoa käytetään olosuhteiden muutosten mallintamiseen. 5G:n yhteydessä tekoäly ja lohkoketjut kehittyvät, samoin liikenteen automatisaatio ja älyliikenne. Lisätty tai virtuaalinen todellisuus sekä 360-kuva tuovat uutta viihteeseen ja peleihin, mediasisällöt kehittyvät ja kotien IoT-laitteisiin tulee uusia sovelluksia. 

Suomi on tehnyt hyvää taajuuspolitiikkaa ja edennyt ripeästi 5G-taajuuksien jakamisessa, verkkojen rakentamisesa ja kokeiluissa: Suomi on 5G-kärkimaa kansainvälisesti. Yli 10 kaupungissa on jo 5G-verkkoja. Suomessa ICT-yritykset odottavat kattavaa verkkoa ja investointeihin on valmius: digiala ymmärtää 5G:n potentiaalin.