Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Jakso 3: 5G muuttaa kaupunkeja

Kuvituskuva, jossa kolme henkilöä, jotka ovat äänessä kolmannen jakson podcastissa. Aiheena 5g muuttaa kaupunkeja

Kuvassa Traficomin Heidi Himmanen, Nokian LuxTurrim 5G -ekosysteemin johtaja Juha Salmelin ja 5G-podcastien juontaja Alina Koskela. Jaksossa mukana myös Helsingin kaupungin ForumVirium-hankkeen Pekka Koponen. Kuuntele, miten 5G-teknologia toimii robottibusseissa ja muissa älykkäissä ratkaisuissa.

5G tekee kaupungeista älykaupunkeja, joissa uudet ratkaisut sujuvoittavat liikkumista ja helpottavat muutoinkin ihmisten arkea. Uuden mobiiliverkkoteknologian avulla kaupungit pystyvät tehostamaan omaa toimintaansa.

Älykaupungeissa tuotetaan sensoreiden ja videokameroiden avulla reaaliaikaista tilannekuvaa siitä, mitä kaupungissa tapahtuu. Tekoäly analysoi tietoa ja tämän pohjalta avointen rajapintojen alustoille syntyy uusia palveluita, jotka helpottavat asukkaiden elämää, tehostavat resurssien hyödyntämistä ja lisäävät turvallisuutta.

Uuden teknologian avulla saamme tietoa yhä tehokkaammin esimerkiksi ilman laadusta, liikennetilanteesta ja keliolosuhteista. Liikennevalot toimivat joustavasti ja kännykkäsovellukset helpottavat liikkumistamme. Uudet toimintatavat tehostavat kaupunkien huoltotoimintaa ja kunnossapitoa sekä vähentävät häiriöitä.  

Paljon voidaan tehdä 4G-verkkojenkin varassa, mutta 5G mahdollistaa esimerkiksi robottibussien operoinnin, jossa kuljettaja ohjaa useita busseja samaan aikaan toimistolta. Toiminnan turvallisuus edellyttää 5G-verkkojen mahdollistamaa lyhyttä vasteaikaa ja videokuvalle tarvittavaa isoa tiedonsiirtokapasiteettia sekä luotettavia yhteyksiä.

Suomessa on jo nyt varsin hyvät tietoliikenneverkot ja 5G-verkkojakin on jo rakennettu yli 20 kaupunkiin. Useissa kaupungeissa on myös meneillään kokeiluja uusien palveluiden ja toimintatapojen kehittämiseksi. 5G-mobiiliverkon infrastruktuuri rakentuu eri paikkoihin kuin aiemmat verkot ja uudenlaisilla yhteistyö- ja rahoitusmalleilla. Kaupungeista tulee kehityksen ajureita ja ohjaavia voimia.

Kuuntele tarkemmin näistä asioista podcastista!