Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Jakso 4: 5G muuttaa liikennettä

Kuvituskuva, jossa kolme henkilöä, jotka ovat äänessä neljännen jakson podcastissa. Aiheena 5g muuttaa liikennettä

Kuvassa Traficomin 5G-podcastien juontaja Alina Koskela, Liikenne- ja viestintäministeriön tietoliiketoimintayksikön johtaja Maria Rautavirta sekä Traficomin Heidi Himmanen. Jaksossa mukana myös Ericssonin Richard Wirén.

5G:n avulla digitalisoidaan liikennettä ja liikkumista. Jo 4G-verkossa voidaan tehdä paljon, mutta uusi 5G-teknologia mahdollistaa huippunopean langattoman laajakaistan, luotettavat yhteydet sekä lyhyet tiedonsiirron viiveet. Eri sovellukset tarvitsevat eri ominaisuuksia. 

5G-verkossa lukuisat sensorit tuottavat tietoa liikennejärjestelmään ja tekoäly käsittelee dataa. Näin fyysisen infran, tietoliikenneverkkojen, tiedon ja palveluiden systeemiä kyetään optimoimaan ja kehittämään. Tavoitteena on innovaatioiden ja uusien palveluiden luominen sekä kaikkien liikennemuotojen parantunut turvallisuus ja ympäristöystävällisyys. 

Automaattiliikenne tarvitsee 5G-teknologian ominaisuuksia. Ennakoiva ajo voi merkitä, että auto ei suostu ylittämään risteystä punaisen valon palaessa ja vauhti hidastuu keliolosuhteiden mukaan. Ihan uudenlaiset toiminnot mahdollistuvat kulkuneuvoissa ja autoista tulee olohuoneen jatke. Toisaalta ihmisten liikkuminen vähentyy, kun tavaraliikenne tehostuu automaation, logistiikan kehittymisen ja dronejen avulla. 

5G:n käyttöönotto etenee kaikissa liikennemuodoissa. Autoilun kuljettajaa tukeviin viestintäratkaisuihin kohdistuvat odotukset ovat suuret, samoin ilmailuun. Näissä ennakoinnilla ja olosuhdetiedolla on suuri merkitys. Raideliikenteessä 5G tarkoittaa nopeita ja toimivia yhteyksiä liikkuvassa junassa sekä esimerkiksi turvallisuusriskien pienentämistä. Merenkulussa automatisaatio kapteenin tukena lisää turvallisuutta ja taloudellisuutta.  

Kokeiluja on paljon meneillään, mutta vielä osa ratkaisuista on löytämättä. Ihmiskeskeisyys ja luottamuksen parantaminen ovat keskeisiä ajureita liikenteen kehityksessä. Miten ihmisten ja tavaroiden liikuttaminen muuttuu? Ketkä ovat mukana kehitystä edistämässä?

Kuuntele podcast.