Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Jakso 5: 5G muuttaa teollisuutta

Kuvituskuva, jossa kolme henkilöä, jotka ovat äänessä viidennen jakson podcastissa. Aiheena 5g muuttaa teollisuutta.

Kuvassa Traficomin Alina Koskinen ja Marjo Uusi-Pantti sekä ABB:n digitalisaatiojohtaja Simo Säynevirta. Jaksossa mukana myös Elisan mobiiliratkaisujen johtaja Eetu Prieur. 

Tiedonsiirron murros käynnistyi 1990-luvulla, kun saimme tietokoneet ja kännykät työkäyttöön. Teknologiat uudistuvat yhä nopeammin. 4G-verkko toi puhelimiin viihteen ja nyt uudet 5G-mobiiliverkot avaavat täysin uudenlaisen maailman langattoman tiedonsiirron kehityksessä.  

Teollinen digitalisaatio edellyttää nopeaa tiedonkeruuta ja datan analysointia sekä välittömiä ohjauskomentoja. 5G vastaa automaation ja robotisaation vaatimuksiin viestintäverkkojen korkeasta luotettavuudesta ja suuresta kapasiteetista sekä viiveettömästä tiedonsiirrosta. 

Älykäs analytiikka käyttää tiedon keräämiseen sensoreita ja korkealaatuista videokuvaa, joiden tuottamaa dataa tekoäly tulkkaa. Automaattiohjaus puuttuu prosessin häiriöihin välittömästi. Reaaliaikainen analytiikka parantaa tuottavuutta ja pienentää tuotannon hävikkiä.   

Teollisuudessa 5G-verkkoja hyödynnetään myös autonomiseen ajoon, laadun valvontaan, huollon toimenpiteiden ennakointiin, rinnakkaisen kunnossapitotiedon tuottamiseen sekä työturvallisuuden parantamiseen. 5G:tä voidaan käyttää myös älykkään sähköverkon ohjaamiseen ja suojaustoimintoihin.

5G:n langaton tiedonsiirto yksin ei ratkaise eikä korvaa kaikkea, mutta se tuo uusia mahdollisuuksia tuotantoprosessin automatisointiin. Suomi on 5G-kokeilujen ja uuden teknologian käyttöönoton globaali edelläkävijä. Kilpailukyky paranee ja syntyy uusia vientituotteita ja -palveluita, kun osaamista jaetaan yli toimialarajojen. Yhteistyö tuo Suomeen kasvua.

Kuuntele podcast!