Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Jakso 6: 5G muuttaa terveydenhoitoa

Kuvituskuva, jossa kolme henkilöä, jotka ovat äänessä kuudennen jakson podcastissa. Aiheena 5g muuttaa terveydenhoitoa.

Kuvassa oikealta vasemmalle: Kiti Müller, lääkäri ja neuroalan dosentti Aallon ja Helsingin yliopistoissa sekä Traficomin Alina Koskela ja Marjo Uusi-Pantti. Jaksossa mukana myös DNA:n Sami Häggman.

5G tarjoaa terveysteknologialle ihan uusia mahdollisuuksia muuttaa hoitokäytäntöjä yksilölliseksi. Etähoito on yksi keskeisistä painopisteistä Suomen terveydenhuollon kehityksessä. Esimerkiksi kodinomaisten yksiköiden digitaalisilla ratkaisuilla asiakkaita voidaan hoitaa aiempaa laadukkaammin. Uusi teknologia muuttaa myös vanhusten hoitoa, kun seiniin ja lattioihin tulee sensoreita tunnistamaan tilanteita, joissa tarvitaan apua paikan päälle. Mobiilin etämonitoroinnin tehokas tiedonsiirto ja konsultointimahdollisuus auttavat liikuttaessa kodin ulkopuolella tai jopa matkoilla, kun tiedot terveystilanteesta ja yhteys hoitaviin lääkäreihin saadaan nopeasti. 

5G-verkon nopea, luotettava ja turvallinen tiedonsiirto merkitsee lääkäreille digitaalista tietoa, jota voi hyödyntää hoitotyössä. Sähköistä dataa voidaan jakaa eri alojen asiantuntijoille ja näin tiedosta saadaan tähänastista enemmän irti. Lisäksi asiantuntijoita ympäri maailmaa on entistä helpompi konsultoida. Jatkuvasti päivittyvien digitaitojen lisäksi lääkäreiltä vaaditaan edelleen vuorovaikutusta potilaan kanssa sekä kykyä haastatella asiakasta monipuolisesti terveystilanteen ja toimivan hoidon selvittämiseksi.

Pelkkä laite tai tieto ja sen analysointi sekä hoitoratkaisun löytäminen eivät vielä riitä vaan lääkärin pitää jäsentää ja kertoa ihmisille tiedon merkitys ymmärrettävällä tavalla. Uudenlaisen datan visualisoinnin avulla ihmiset pääsevät näkemään oman terveydentilansa.  

Etämonitorointia tarvitaan myös mittauslaitteille tiedon oikeellisuuden varmistamiseksi. Lisäksi on otettava huomioon tietosuoja ja tietoturva, jotta laitteita ei voi häiritä tai hakkeroida. Uudet teknologiat mahdollistavat aiempaa turvallisemman potilastiedon käsittelyn, kun tietoturva ja tietosuoja otetaan suunnittelussa huomioon alusta lähtien. 

Kuuntele podcast!