Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Polkupyörien ja polkupyörän perävaunun valaisin- ja heijastinvaatimuksiin muutoksia

Polkupyöriin ja niiden perävaunuihin saa jatkossa asentaa sivuheijastimiksi tarrakiinnitteisiä heijastimia. Pelkästään urheilu- ja kilpakäyttöön tarkoitettuihin polkupyöriin ei ole pakko asentaa jatkossa mitään valaisin- ja heijastinlaitteita, mutta tieliikennelain vaatimus polkupyörän etu- ja takavalaisimesta hämärään aikaan ajettaessa koskee myös näitä polkupyöriä.

Polkupyöriin ja niiden perävaunuihin saa jatkossa asentaa sivuheijastimiksi henkilösuojastandardi EN 13356 mukaisia tarrakiinnitteisiä heijastimia. Tällaiset heijastimet voidaan helpommin asentaa esimerkiksi monimutkaisempiin polkupyörän runkoihin muiden hyväksyttyjen, yleensä kovamuovisten heijastimien sijaan. Ne ovat myös kätevä vaihtoehto sivuheijastimelle esimerkiksi maastopolkupyörässä, jossa on vaarana kovamuovisen heijastimen rikkoutuminen.

Pelkästään urheilu- ja kilpakäyttöön tarkoitettujen polkupyörien muita polkupyöriä kevyemmistä valaisin- ja heijastinvaatimuksista ei enää määrätä, sillä kyseisiä pyöriä koskevat poikkeukset ajoneuvolain (82/2021) vaatimuksista ovat nyt laissa itsessään. Tällaisiin polkupyöriin ei ole pakko asentaa varusteena jatkossa mitään valaisin- ja heijastinlaitteita, mutta on huomattava, että tieliikennelain vaatimus polkupyörän etu- ja takavalaisimesta hämärään aikaan ajettaessa koskee myös näitä polkupyöriä.

Polkupyörän perävaunun heijastimien ja valaisimien asennusvaatimuksia on hieman kevennetty. Lisäksi alle 0,50 metriä leveiltä perävaunuilta ei enää vaadita etuheijastinta.

Määräys tulee voimaan 15.3.2021.

Lisätietoja

Asiantuntija Jukka Juhola. jukka.juhola@traficom.fi, p. 0295345527