Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Poste restante -lähetysten vastaanottamisesta ei saa periä maksua, jos se on ainoa vaihtoehto vastaanottaa postilähetyksiä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom katsoo, että Poste restante -palvelun maksullisuus rikkoo postilakia sellaisten postinsaajien osalta, joille palvelu on ainoa vaihtoehto vastaanottaa postilähetyksiä. Traficom edellyttää Postilta, ettei se peri maksua Poste restante -palvelusta, jos se on asiakkaalle ainoa käytössä oleva tapa vastaanottaa postilähetyksiä.

Poste restante -osoitetta käyttävät muun muassa henkilöt, joilla ei ole vakituista osoitetta tai muuta mahdollisuutta vastaanottaa postilähetyksiä. Traficomin mukaan tällaisten postinsaajien osalta Poste restante -osoite rinnastuu tavanomaiseen kotiosoitteeseen. Kysymyksessä ei tällöin ole sopimukseen perustuva erillinen lisäpalvelu, vaan tavanomainen postinsaajan osoitteeseen toimitettu lähetys. Traficomin päätöksen mukaan se, ettei postinsaajalle tällaisissa tilanteissa luovuteta postilähetystä ilman erillisen maksun maksamista, rikkoo postilakia.

"Kirjeiden vastaanottamisesta peritty maksu asettaa ilman vakituista osoitetta olevat postinsaajat eriarvoiseen asemaan muiden postinsaajien kanssa ja vaarantaa yleispalvelun saatavuuden. Muunlainen postilain tulkinta vaarantaisi myös perustuslaissa kaikille turvatun oikeuden vastaanottaa viestintää", toteaa apulaisjohtaja Merja Saari.

Postin velvollisuutena on varmistaa tiedoksiantomenettelyn käytettävissä olo koko maassa. Tiedoksiantomenettely tarkoittaa esimerkiksi viranomaisten päätösten toimittamista saantitodistuskirjeellä. Poste restante -osoitetta käyttävät virallisena osoitteena henkilöt, joilla ei ole muuta vakituista osoitetta eikä siten vaihtoehtoja postilähetysten vastaanottamiselle. Jos osa vastaanottajista joutuu aina maksamaan saantitodistuskirjeen vastaanottamisesta, tiedoksisaannin toteutuminen vaarantuu. Lähetyksen vastaanottamisen maksullisuus johtaa käytännössä siihen, ettei tiedoksiantomenettely ole lain edellyttämällä tavalla käytettävissä.

Lisätietoja:

Apulaisjohtaja Merja Saari, merja.saari(at)traficom.fi, p. 029 539 0541

Lakimies Markus Ström, markus.strom(at)traficom.fi, p. 029 539 0686