Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Radiolaitteiden käyttöä helpotetaan vapauttamalla radiolähettimiä luvanvaraisuudesta

Edistämme digitalisaatiota ja norminpurkua avaamalla uusia taajuuskaistoja digitaalisten viestintäpalveluiden käyttöön ja vapauttamalla radiolähettimiä luvanvaraisuudesta.

maapallo taajuudet sininen ja musta tausta

Verkkotoimiluvat 3,5 gigahertsin taajuusalueelle tulivat voimaan vuoden 2019 alusta, ja matkaviestinoperaattorit ovat jo aloittaneet 5G-verkkojensa rakentamisen näille taajuuksille.  3,5 gigahertsin taajuusalueen käyttöönotto ja päätelaitteiden luvasta vapautus tukevat digitaalisen infrastruktuurin strategiaa, jonka tavoite on, että Suomi on edelläkävijä 5G-verkkojen testaamisessa, kehittymisessä ja käyttöönotossa.

Lisäksi uusien taajuusalueiden osoittamisella lyhyen kantaman radiolaitteille, esimerkiksi IoT-sovelluksille ja näiden luvasta vapauttamisella lisätään sovellusten käyttömahdollisuuksia, mikä hyödyttää sekä kuluttajia että alalla toimivia yrityksiä.

Samalla tehty digitaalisen puheviestinnän salliminen harrastuskäytön radiopuhelimien (RHA68) tietyillä kanavilla mahdollistaa nykyaikaisten radiopuhelimien käytön myös harrastustoiminnassa kuten esimerkiksi metsästyksessä.

Taajuusalueiden muutokset sekä luvasta vapautukset tulivat voimaan päivitetyillä Liikenne- ja viestintäviraston radiotaajuusmääräyksellä 4 ja luvasta vapaita radiolähettimiä koskevalla määräyksellä 15. Määräykset löytyvät Finlexin sivuilta.

Tästä pääset määräys 4:ään Finlexin www-sivuille. (Ulkoinen linkki) 

Tästä pääset määräys 15:een Finlexin www-sivuille. (Ulkoinen linkki)

 

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Mikko Rintala, mikko.rintala@traficom.fi , p. 0295 390 459