Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Radiotoiminnan kehittäminen ja verkkojen laajentaminen herättivät huomattavaa kiinnostusta toimialalla elokuun lopussa päättyneellä hakukierroksella. Suurin kiinnostus kohdistui aiempien hakukierrosten mukaisesti eteläisen ja keskisen Suomen suurimpiin kaupunkeihin sekä uuteen alueelliseen radiotoimintaan. Nyt haussa olleille 92 uudelle FM-taajuudelle saatiin hakemuksia yhteensä 27. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tukee toimilupakierrosten kautta media-alan kehitystä ja huolehtii siitä, että Suomessa radio kuuluu ja televisio näkyy hyvin toimivilla taajuuksilla.

Radion täydentävillä toimilupakierroksilla jaettavat uudet taajuudet mahdollistavat radiokuuluvuuden ja sisältötarjonnan laajenemisen uusille alueille, mikä tukee monipuolisen ohjelmatarjonnan kehittymistä ja ylläpitoa valtakunnallisella ja paikallisella tasolla. Toimilupakierroksista hyötyvät radiota kuuntelevien kansalaisten lisäksi myös radiotoiminnassa jo mukana olevat sekä toimialalle pyrkivät uudet toimijat. "Traficom vastaa toimilupakierrosten kautta radiotoimijoiden esittämiin toiveisiin uusista kuuluvuusalueista ja pyrkii tarjoamaan haettavaksi toimivia taajuuksia mahdollisimman pitkälti toimialan tarpeita vastaavasti", kertoo päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen.    

Myös kokonaan uudet toimijat kiinnostuneita haussa olevista taajuuksista uusille radiokanaville  

Elokuun lopussa päättyneellä kaupallisten radioiden täydentävällä toimilupakierroksella Traficom vastaanotti 27 hakemusta yhteensä 17 yritykseltä. Eniten taajuuksia eri paikkakunnilla tavoittelevat Sanoma Media Finland Oy, Kevyt Kanava Oy, Bauer Media Oy ja Patmos Lähetyssäätiö sr. Lähes kaikki luvanhakijat toimivat jo radioalalla, mutta hakijoiden joukossa oli myös uusia toimijoita, kuten Tuontirengas Oy, Kaakon Viestintä Oy sekä Kevyt Kanava Oy. Uusilla taajuuksilla tavoitellaan etenkin nykyisten radiokanavien kuuluvuusalueiden kasvattamista, mutta taajuuksia haettiin myös kokonaan uusille radiokanaville.

Hakukierroksella oli haettavissa aiempien toimilupakierrosten jäljiltä vapaaksi jääneitä taajuuksia sekä radiotoimijoiden toiveiden perusteella koordinoituja uusia taajuuksia yhteensä 49 paikkakunnalle. Haettavana oli yhteensä 92 FM-taajuutta ja kolme AM-alueen taajuutta. Lupahakemuksia jätettiin 75 FM-taajuudesta. Hakijoissa eniten kiinnostusta herättäneet yksittäiset paikkakunnat olivat Joensuu, Kotka, Kouvola, Lappeenranta ja Rovaniemi.

Traficom myöntää toimiluvat niille taajuuksille, joilla ei muodostu niukkuutta eli toimiluvat voidaan myöntää kaikille hakijoille, eikä toimiluvan myöntämisellä ole huomattavia vaikutuksia viestintämarkkinoiden yleiseen kehitykseen. Jos taajuudet eivät riitä kaikille hakijoille, ohjelmistotoimilupapäätökset siirretään valtioneuvostolle. Myönnettävät toimiluvat ovat voimassa vuoden 2029 loppuun saakka.

Lisätietoja

Edellinen uutisointi: Radiotoiminnan uusien ohjelmistotoimilupien haku käynnistyi  (21.6.2022)


Lakimies Kalle Tuominen, p. 029 539 0313, kalle.tuominen@traficom.fi

Radioverkkoasiantuntija Kari Hautala, p. 029 539 0593, kari.hautala@traficom.fi