Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Selvitys henkilöliikenteen saavutettavuudesta: pyöräily, kävely ja joukkoliikenne tarjoavat vaihtoehtoja lähiliikkumiseen puolelle suomalaisista

Henkilöauto on tällä hetkellä henkilöliikenteen saavutettavuutta tarkasteltaessa toimivin kulkuvälinen koko maan tasolla, mutta monilla alueilla kestävillä liikkumismuodoilla olisi potentiaalia lähiliikkumisessa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin selvityksessä tarkastellaan saavutettavuuden mittaamistapoja sekä kuvataan saavutettavuuden nykytilaa Suomessa.

Selvityksessä hahmoteltiin kuusi ns. tunnuslukua, jotka osaltaan kuvaavat henkilöliikenteen saavutettavuuden tilaa:

  • matka-aika Helsingin keskustaan henkilöautolla ja joukkoliikenteellä
  • matka-aika Helsinki-Vantaan lentoasemalle nopeimmalla kulkutavalla
  • matka-aika nopeimmin saavutettavaan maakuntakeskukseen
  • paikallisen joukkoliikenteen vyöhykkeellä asuvien osuus
  • potentiaalinen asukassaavutettavuus
  • työpaikkojen lukumäärä 20 ja 60 minuutin matka-ajan päässä henkilöautolla ja joukkoliikenteellä

Nykytilan tarkastelu osoittaa, että henkilöautolla saavutettavuus on hyvää ja joukkoliikenteelläkin valtakunnallisesti kattavaa. Noin puolet suomalaisista asuu alueilla, joilla kestävät liikkumismuodot (kävely, pyöräily, joukkoliikenne) ovat varteenotettava vaihtoehto lähiliikkumisessa. Junaliikenne tarjoaa korkeatasoisia yhteyksiä erityisesti asemien läheisyydessä asuvalle väestölle. Linja-autolla saavutettavuus on taas valtakunnallisesti kattavaa.

Saavutettavuusselvitys - tarkastelumallin kehittäminen valtakunnallisen henkilöliikenteen saavutettavuudelle -selvitys (Ulkoinen linkki) on julkaistu Traficomin nettisivuilla .

Selvityksessä todetaan, että saavutettavuuden tarkastelua on syytä jatkaa ja täsmentää esim. alueellisin selvityksin. Saavutettavuutta työstetään eteenpäin mm. parhaillaan käynnissä olevan valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelun yhteydessä.  Ensimmäisestä valtakunnallisesta liikennejärjestelmäsuunnitelmasta keskustellaan somessa tunnisteella #liikenne12.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Laura Langer, p. 029 534 6711, laura.langer(at)traficom.fi