Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Suomeen saapuvien matkustajalentojen rajoitukset Ison-Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta päättyvät 25.1.2021

Suomen lentoasemilla viranomaisten terveysturvallisuustoimia on lisätty merkittävästi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi lausunnossaan, että matkustuslentoliikenteen keskeyttäminen ei ole enää välttämätöntä, jos järjestelyt lentoasemalla ovat riittäviä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ei tee uutta päätöstä lentorajoituksista Ison-Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta.

Määräaikaiset lentorajoitukset ovat päättymässä maanantaina 25.1.2021. Traficom pyysi THL:n lausuntoa siitä, tulisiko Iso-Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen suuntautuvaa matkustuslentoliikennettä edelleen rajoittaa.

Lausunnossaan THL katsoo, että näistä maista saapuvat matkustajat muodostavat edelleen merkittävän riskitekijän sille, että uudet koronavirusmuunnokset leviävät Suomeen. Suomen Covid-19-epidemiatilanne on vakava ja tehokkaat rajoitus- ja torjuntatoimenpiteet ovat edelleen tarpeellisia. THL:n arvion mukaan virusmuunnosten havaitsemisen jälkeen on Suomen lentoasemilla viranomaisten terveysturvallisuustoimia lisätty merkittävästi ja matkustamiseen liittyvää riskiä voidaan näin ollen tehokkaasti rajoittaa.

Lausunnossaan THL edellyttää, että Ison-Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta saapuvat matkustajat, on ohjattava saapumiskentällä tartuntatautilain mukaiseen terveystarkastukseen. Terveystarkastuksen perusteella matkustajat on määrättävä 14 vuorokauden karanteeniin. Karanteenista voi vapautua, mikäli henkilöllä on kaksi negatiivista koronatestitulosta, joista ensimmäinen on tehty korkeintaan 72 tuntia ennen lentomatkalle lähtemistä tai Suomeen saapumisen yhteydessä, ja jälkimmäinen on tehty vähintään 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen.

THL arvioi, että matkustuslentoliikenteen keskeyttämistä ei voida enää pitää välttämättömänä, jos viranomaiset pystyvät osoittamaan riittävät resurssit tähän toimintaan.

Vantaan kaupunki ja Finavia ovat lausunnoissaan vahvistaneet, että heillä on THL:n lausunnon mukaiset valmiudet ja resurssit siihen, että tartuntatautilain mukaisten vastuiden ja toimivaltuuksien mukainen toiminta saapumiskentällä toteutuu. THL on vahvistanut, että Vantaan kaupungin ja Finavian toimenpiteet asiassa ovat riittäviä.

Liikenne- ja viestintäviraston lentorajoitukset päättyvät 25.1.2021 klo 11.59 alkaen.

Tämän lisäksi THL on antanut Suomeen lentäville lentoyhtiöille suosituksen. THL suosittelee, että lentoyhtiöt edellyttäisivät Suomen ulkopuolelta tulevilta matkustajilta negatiivista koronavirustestitodistusta ennen lennolle nousua. Jos matkustajalla on lääkärintodistus sairastetusta mutta jo parantuneesta COVID-19-taudista ja sairastumisesta on kulunut aikaa alle 6 kuukautta, ei negatiivista koronavirustestitodistusta tarvita. Koronavirusrokotustodistuksia ei vielä hyväksytä korvaamaan koronavirustestitodistusta. THL suosittelee lisäksi, että lentoyhtiöt ohjeistavat matkustajia näyttämään testitodistukset Suomessa lentokentällä oleville terveysviranomaisille maahantulon yhteydessä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on toimivaltainen viranomainen ilmailun lentoturvallisuudessa, siviili-ilmailun turvatoimissa ja meluasioissa. Traficom voi yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vaatiessa kieltää ilma-aluksen lähdön, määrätä ilma-aluksen laskeutumaan, vaatia tunnistamista, määrätä lentosuunnan ja -korkeuden taikka muutoin puuttua ilma-aluksen kulkuun. 

Lisätietoja

ylijohtaja Jarkko Saarimäki, jarkko.saarimaki(at)traficom.fi, Twitterissä @Saarimaki (Ulkoinen linkki)

Haastattelupyynnöt viestinnän mediapalvelun kautta p. 029 534 5648

Tutustu myös Traficomin aikaisempiin tiedotteisiin: