Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Taajuuksia tarjolla tulevaisuuden tarpeisiin - nyt on mahdollisuus vaikuttaa!

Suomessa on vapautunut taajuusalue televisiotoiminnan käytöstä. Taajuuksia on nyt runsaasti tarjolla uusille radioverkoille ja käyttötavoille. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kartoittaa käyttötarpeita ja nyt on mahdollisuus vaikuttaa.

Taajuusalue VHF 174–230 MHz on ollut Suomessa digitaalisen TV-toiminnan käytössä 31.3.2020 saakka. TV-käytön loputtua taajuusalueelle on mahdollista tuoda uusia käyttötapoja ja radiojärjestelmiä, joita arvioidaan nyt kansallisesti eri toimijoiden tarpeiden pohjalta.

Euroopassa taajuusalue 174–230 MHz on laajalti digitaalisen ääniyleisradion DAB/DAB+ käytössä, minkä vuoksi tälle taajuusalueelle ei ole Euroopassa suunniteltu uusia käyttötapoja. Maailmanlaajuisesti taajuusalueella on joukkoviestinnän lisäksi useampia käyttötapoja ja näitä olisi mahdollista harkita myös Suomessa. Tällaisia käyttöjä ovat muun muassa erilaiset siirtyvän liikenteen käytöt, kuten teollisuuden liikkuvat tai kiinteät tiedonsiirto- ja kaukokäyttöyhteydet, sotilaskäyttö, TV-tuotannon palvelut ja radiomikrofonit. Näille jo maailmalla käytössä oleville palveluille laitteita on todennäköisesti paremmin saatavilla, mutta myös muut käyttötavat taajuusalueelle ovat mahdollisia.  

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kartoittaa nyt avoimella kuulemisella eri toimijoiden näkemyksiä ja tarpeita taajuusalueen 174–230 MHz uusista käyttömahdollisuuksista Suomessa. 

Kuuleminen taajuustarpeista päättyy maanantaina 30.11.2020 kello 23.59.

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Mikko Rintala, p. 0295 390 459, mikko.rintala@traficom.fi

Päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen, p. 0295 390 446, suvi.juurakko-lehikoinen@traficom.fi