Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Taksimatkasta matkustajalle ilmoitettavat tiedot ja hintatietojen esilläpito -määräystä tarkennettu esimerkkihinnan osalta

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin määräyksessä kerrotaan, miten taksimatkan hintatiedot ja esimerkkimatkan hinta pitää ilmoittaa. 1.9.2021 voimaan tulevaa määräystä on tarkennettu hinnaston esimerkkimatkan osalta.

"Koska esimerkkimatkan määrittely on herättänyt jonkin verran kysymyksiä alan toimijoissa, niin päätimme selventää määräystämme siten, että siitä käy paremmin ilmi se, mitä esimerkkimatkan hinnalla on aluperinkin tarkoitettu", kertoo Traficomin johtava asiantuntija Kimmo Pylväs.

Esimerkkimatkan hinnalla tarkoitetaan sellaisen matkan arvonlisäverollista hintaa, jonka pituus on 10 kilometriä, ja joka kestää 15 minuuttia ja jonka osalta ei peritä henkilömäärään tai matkatavaroihin perustuen lisämaksua. Jos käytössä on lähtömaksu, sen tulee sisältyä esimerkkimatkan hintaan. Jos hinnasto sisältää erilaisia hinnan määräytymisperusteita ja matkan hintaan vaikuttaa hinnaston mukaan esimerkiksi vuorokauden aika tai viikonpäivä, niin esimerkkimatkan hintana tulee hinnastossa esittää kalleimman määräytymisperusteen mukainen hinta. "Käytännössä tämä tarkoittaa alan hinnoittelulle tyypillistä 1-4 henkilön matkaa heidän tavanomaisine matkatavaroineen, josta ei peritä lisämaksua. Näin ollen tilataksin kyseessä ollessa esimerkiksi 5-8 henkilön osalta voidaan periä lisämaksu, eikä sitä tarvitse sisällyttää esimerkkimatkan hintaan", selventää Pylväs.

Määräys koskee taksiasemalta alkavia taksimatkoja sekä muutoin ennalta tilaamatta tai varaamatta alkavia matkoja. Määräys ei koske taksimatkoja, jotka tilataan puhelimitse tai sovelluksella välitys- tai yhdistämispalvelun kautta taikka muutoin ennalta. Määräys ei myöskään koske taksiliikenteen palveluita, joiden järjestäminen perustuu sellaiseen hankintasopimukseen, jossa sopimusosapuolena ei ole kuluttaja.

Meddelande av taxiresans uppgifter till passageraren och synlighållande av prisuppgifterna (1.9.2021) (Ulkoinen linkki)

Lisätietoja

Johtava asiantuntija Kimmo Pylväs, kimmo.pylväs@traficom.fi, p. 029 534 5798

Johtava asiantuntija Pasi Hautalahti, pasi.hautalahti@traficom.fi, p. 029 534 6503