Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Talvilomakausi alkaa pian, ja liikenteen toimijat tekevät kaikkensa varmistaakseen terveysturvallisen liikkumisen myös loma-aikoina. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom haluaa muistuttaa, että jokaisen matkustajan omalla toiminnalla on suuri merkitys siihen, että voimme matkustaa joukkoliikenteessä turvallisesti.

"Vaikka lomalla kuuluu ottaa rennommin, emme saa unohtaa perusasioista: lähde matkaan vain terveenä, käytä kasvomaskia, pidä riittävästi etäisyyttä muihin matkustajiin ja huolehdi käsihygieniasta. Pienillä teoilla on suuri vaikutus," sanoo ylijohtaja Jarkko Saarimäki

Oma matkustaminen kannattaa suunnitella etukäteen, mutta malttia ja joustavuutta tarvitaan. 

"Vältä mahdollisuuksien mukaan ruuhkia ja muista turvaväli myös liikennevälineeseen noustessa sekä sieltä poistuessa. Muista maski kaikissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, kuten asemilla ja terminaaleissa", Saarimäki lisää.  

Liikenteen toimijat velvollisia huolehtimaan matkustamisen terveysturvallisuudesta

Liikenteen palveluiden tarjoajat ovat velvoitettuja huolehtimaan matkustamisen terveysturvallisuudesta koronavirustaudin leviämisen estämiseksi. Toimijoiden on huolehdittava, että liikennevälineen matkustajien käyttöön tarkoitetut tilat ja pinnat puhdistetaan säännöllisesti ja puhdistamista tehostetaan sekä siitä, että muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä noudatetaan. Lisäksi palveluntarjoajien on huolehdittava siitä, että matkustajille tarjotaan mahdollisuus riittävän hygieniatason ylläpitämiseen liikennevälineessä sekä annetaan toimintaohjeet riittävän etäisyyden ylläpitämisestä, käsien puhdistamisesta, kasvosuojusten käyttämisestä ja muista vastaavista tartuntojen leviämistä estävistä käytänteistä.

Lisäksi asemien, terminaalien ja muiden vastaavien sisätilojen ja rajattujen ulkotilojenhallinnasta vastaavien toimijoiden on yhdessä kuljetus- ja liikennepalvelun tarjoajien kanssa huolehdittava koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi tehtävistä järjestelyistä, joilla ohjataan matkustajia liikennevälineeseen siirtymisessä ja sieltä poistumisessa.

"Monilla toimijoilla on näiden lisäksi omia toimiaan, joilla vahvistetaan terveysturvallisuutta. Esimerkiksi talvilomaviikkoina lisätään viestintää matkustajille, kuten kuulutuksia ruuhkatilanteiden välttämiseksi ja etäisyyksien pitämiseksi", Saarimäki kiittelee.

Matkoja suunnitellessasi voit tarkastella liikenteen toimijoiden terveysturvallisuustoimia kootusti Traficomin Joukkoliikenne ja korona -sivustolta (Ulkoinen linkki).

Lisätietoja

ylijohtaja Jarkko Saarimäki, jarkko.saarimaki@traficom.fi, p. 029 539 0576. Twitterissä @Saarimaki