Telehistorian sivu kääntyy – oma matkaviestinverkko Fortumin Loviisan voimalaitokselle

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom vastaa digitalisoituneen yhteiskunnan muuttuviin tarpeisiin antamalla ensimmäisen käyttöluvan kautta aikain paikallisille matkaviestinverkoille. Nämä matkaviestinteknologialla toteutetut rajatun käyttäjäryhmän radioverkot on tarkoitettu käytettäväksi paikallisesti esimerkiksi tehtaissa, satamissa, lentokentillä, voimaloissa sekä kaivoksissa niiden omaan toimintaan. Ensimmäinen ja siten historiallinen radiolupa taajuuskaistalle 2300–2320 MHz myönnettiin Fortumin Loviisan voimalaitokselle.

Oma yksityinen matkaviestinverkko lisää voimalaitoksen mahdollisuuksia edistää digitalisaatioon liittyviä kehityshankkeita ja tarjoaa samalla alueella työskenteleville uuden langattoman puheratkaisun käyttämisen. Matkaviestinverkon käyttöluvan saatuaan Fortum voi hyödyntää matkaviestinteknologiaa omaan räätälöityyn tarpeeseensa, oli sitten kyse suuremmasta tiedonsiirtokapasiteetista tai uudenlaisista verkon sovellutuksista.

"Laadukkaat viestintäverkot ovat alusta uusille palveluille, sovelluksille ja innovaatioille. On hienoa, että Fortum Power and Heat Oy on rohkeasti edelläkävijänä päättänyt rakentaa oman yksityisen matkaviestinverkon tukemaan ja tehostamaan toimintaansa. Toivon, että tämä toimii esimerkkinä ja luo mahdollisuuksia myös muille elinkeinoelämän toimijoille", toteaa Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa.

"Olemme Loviisan voimalaitoksella kehittäneet jo vuosien ajan erilaisia voimalaitoksen tuotantoa ja turvallisuutta edistäviä digitalisaatioratkaisuja. Yksityinen matkaviestinverkko ja mobiilidata mahdollistavat digitalisaation hyödyntämisen ja kehittämisen jatkossa entistä paremmin koko voimalaitosalueella”, kertoo Loviisan voimalaitoksen IT-päällikkö Tomas Nyström.

Taajuuskaistan 2300–2320 MHz käyttö

Lisätietoja 

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom: kehityspäällikkö Tapio Penkkala, p. 0295 390 434, tapio.penkkala(at)traficom.fi

Fortum, Loviisan voimalaitos: Tomas Nyström, p. 050 455 3846, tomas.nystrom(at)fortum.com

Taajuuskaista 2300–2320 MHz avattiin 15.6.2020 yksityisille matkaviestinteknologiaan perustuville rajatun käyttäjäryhmän paikallisille radioverkoille, kuten esimerkiksi Private-LTE-verkoille. Tällä taajuuskaistalla toimivia radioverkkoja saa käyttää vain yksityisille matkaviestinteknologiaan perustuville rajatun käyttäjäryhmän paikallisille radioverkoille. Taajuuskaista ei ole tarkoitettu paikallista laajempien alueellisten verkkojen rakentamiseen. Verkkoja ei saa käyttää yleiseen teletoimintaan rajaamattomalle käyttäjäryhmälle.