Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Tiedote korvaa 20.01.2020 julkaistun tiedotteen ”Asetusmuutoksen vaikutukset ilmailulupakirjaan vaadittavaan lääketieteelliseen kelpoisuustodistukseen”. Lentomiehistöasetusta (1178/2011) päivitettiin 11. marraskuuta 2019 asetuksella 2019/1747. Myös lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen (medikaalin) osalta asetusmuutos toi mukanaan muutoksia.

Tietyn luokan lupakirjaa tai siihen liittyvää kelpuutusta tai valtuutusta hakiessa tulee täyttyä myös kyseisen lupakirjaluokan lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen vaatimus.

Lääketieteellinen kelpoisuustodistus pitää sisällään alemman luokan kelpoisuuden ja ylemmän luokan kelpoisuuden vanhentuessa alemman luokan kelpoisuus jää automaattisesti voimaan omaan viimeiseen voimassaolopäivään asti. Esimerkiksi luokan 1 kelpoisuustodistus sisältää luokan 2 ja LAPL kelpoisuudet, joilla jokaisella on oma viimeinen voimassaolopäivä merkittynä kelpoisuustodistukseen.

On aina lupakirjan haltijan vastuulla, että hänellä on käytettävää lupakirjaluokkaa vastaava lääketieteellinen kelpoisuustodistusluokka voimassa. Mikäli lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen luokka laskee, saa lupakirjan haltija jatkaa lupakirjan oikeuksien käyttämistä vielä voimassaolevan, alemman lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen luokan mukaisesti. Esimerkiksi ATPL-lupakirjan haltija saa käyttää PPL-lupakirjan oikeuksia, jos lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen luokka 1 laskee luokkaan 2. Myös esimerkiksi PPL-lupakirjan haltija saa käyttää LAPL-lupakirjan oikeuksia, jos lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen luokka 1 tai 2 laskee luokkaan LAPL. Nämä eivät edellytä ilmoitusta tai muutoksen hakemista Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta.

Yhdistelmällä ATPL/MPL/CPL/PPL-lupakirja ja lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen luokka LAPL lentäjän tulee muistaa, että itse lupakirjaluokka ei ole muuttunut ja näin ollen hän ei voi soveltaa LAPL-lupakirjan mahdollistamaa viimeaikaisen kokemuksen vaatimuksia. Lupakirjaan liittyvä luokkakelpuutus tulee siis jatkaa SEPluokkakelpuutuksen vaatimusten (FCL.740.A b) mukaisesti tarkastuslennolla tai koululennolla ja kokemuksella. Vaihtoehtoisesti lupakirjaluokan muutosta LAPLlupakirjaksi tulee hakea Traficomilta.

Lisätietoja

Lupakirjat ja kelpoisuudet-tiimi, lupakirjat (at) traficom.fi, puhelin: 029 534 6312 (arkisin klo 9-11