Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Traficom seuraa AV-sisältöpalvelujen esteettömyyden edistymistä - esteettömyyssuunnitelmat kerätty ensimmäistä kertaa

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on kerännyt Suomeen sijoittautuneilta audiovisuaalisten sisältöpalvelujen tarjoajilta palvelujen esteettömyyden edistämistä koskevat toimintasuunnitelmat. Toimintasuunnitelmat on kerätty nyt ensimmäistä kertaa ja niiden tulee kattaa vuosille 2022 - 2023 suunnitellut toimenpiteet. Jatkossa toimintasuunnitelmat kerätään 2 - 3 vuoden välein. Toimintasuunnitelmien sekä ääni- ja tekstityspalveluvelvoitteiden toteutumisen seurannalla Traficom tukee AV-palveluiden esteettömyyden edistämistä.

Esteettömyyssuunnitelmien kattavuudessa paljon vaihtelua

Kotimaiset audiovisuaalisten sisältöpalvelujen tarjoajat ovat toimijoina keskenään hyvin erilaisia ja erikokoisia, minkä vuoksi toimijoiden esteettömyyttä koskevat suunnitelmat luonnollisesti eroavat toisistaan. Toimintasuunnitelmien perusteella selvästi kattavinta esteettömyystyötä tehdään Yleisradiossa. Myös monet sisältöpalvelut kuten Elisa Viihde Vuokraamo, Suomen kirjastopalvelu Oy/Viddla ja Kuntopaikka HH/KotiTV toimivat suunnitelmallisesti sisältöjen esteettömämmiksi saattamiseksi tai organisaation esteettömyysosaamisen parantamiseksi. Etenkin pienimmillä toimijoilla esteettömyystyö on kuitenkin vasta alussa ja suunnitelmat vielä melko vaatimattomia. Muutama AV-alan yritys ei useista pyynnöistä huolimatta ole toimittanut esteettömyyssuunnitelmaansa Traficomille.

Suunnitelmavelvoite koskee kaikkia palveluntarjoajia - Traficom seuraa toteutumista

Sähköisistä viestintäpalveluista annetun lain mukaan audiovisuaalisen sisältöpalvelun tarjoajan on laadittava esteettömyyttä koskevia toimintasuunnitelmia siitä, kuinka sen palveluja saatetaan jatkuvasti ja asteittain esteettömiksi. Velvoite koskee kaikkia Suomeen sijoittautuneita audiovisuaalisten sisältöpalvelujen tarjoajia, ei siis pelkästään niitä, joille on erikseen säädetty ääni- ja tekstityspalveluja koskeva velvollisuus. Traficom seuraa toimintasuunnitelmissa esitettyjen toimenpiteiden toteutumista keräämällä audiovisuaalisten sisältöpalvelujen tarjoajilta raportit esteettömyyden edistämisestä.

Ääni- ja tekstityspalveluvelvoitteiden toteutuminen pääosin kunnossa

Traficom kerää tiedot tv-ohjelmistojen ääni- ja tekstitysvelvoitteiden toteutumisesta vuosittain. Ääni- ja tekstityspalvelu tulee liittää tiettyyn osuuteen kunkin velvoitteen alaisen kanavan ohjelmista.  Velvoitteet koskevat Yleisradion tv-kanavia sekä MTV3- ja Nelonen-kanavia sekä vuoden 2021 alusta lähtien myös vastaavia ohjelmistoja tilausohjelmapalveluissa (Yle Areena, MTV Katsomo ja Ruutu). 

Vuoden 2021 osalta sekä äänipalvelua että tekstitystä koskevat velvoitteet täyttyivät kaikkien velvoitteen alaisten televisiokanavien osalta. Tilausohjelmapalvelujen osalta Nelosen Ruutu-palvelussa ei vielä vuonna 2021 ollut toteutettu lainkaan tekstityspalvelua. Yhtiön ilmoituksen mukaan palvelut saadaan kuitenkin tuotantokäyttöön vuoden 2022 aikana. Traficom seuraa tekstityspalvelun kehittymistä Ruutu-palvelussa ja pyytää tarvittaessa yhtiöltä lisäselvityksen syksyn aikana.

Lisätietoja

Tiina Aaltonen, erityisasiantuntija, tiina.aaltonen@traficom.fi, 029 5390526
Petri Makkonen, johtava asiantuntija, petri.makkonen@traficom.fi, 029 5390516