Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Traficom valvoo tehostetusti nastarenkaiden vaatimustenmukaisuutta vuosina 2019-2021

Suomessa myytäville nastarenkaille on asetettu raja-arvo sallitulle tienkulutukselle. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom valvoo renkaiden turvallisuuden lisäksi myös niiden tienkulutusta. Sopimus vuosien 2019-2021 valvonnan toteuttamisesta on juuri allekirjoitettu.

Nastarenkaiden aiheuttama tien kuluminen on herättänyt vilkasta keskustelua. Merkittävä osa markkinoilla tällä hetkellä olevista nastarenkaista on hyväksytty perustuen tienkuluttavuutta mallintavaan testiin, jossa asetetaan raja-arvo sallitulle kuluttavuudelle.  

Suomi on ainoa EU-maa, joka myöntää nastarenkaille tyyppihyväksyntöjä perustuen tienkuluttavuutta mallintavaan testiin. Suomen linjauksella on maan rajat ylittävä vaikutus, sillä Pohjoismaista mm. Ruotsi ja Norja tunnustavat Suomen tyyppihyväksymät nastarenkaat, joita voidaan myydä ja  käyttää kyseisissä maissa.

Vuosina 2019-2021 valvontaa suorittaa Traficomin kumppanina Test World Oy

Traficom vastaa nastarenkaiden valvonnasta Suomessa ja valitsee määräajaksi kumppanin suorittamaan valvontaa. Sopimuksen perusteella Test World Oy tulee tekemään vuosittain riskiperusteisesti testejä nastarenkaiden vaatimustenmukaisuuden varmentamiseksi. Valvonta koskee Suomessa myytäviä nastarenkaita. 

”Sopimuksen johdosta markkinoilla olevien nastarenkaiden vaatimustenmukaisuutta seurataan järjestelmällisesti vuosittain”, kertoo Traficomin ylitarkastaja Mika Loponen: ”Tehokas valvonta on Suomen etu, sillä nastarenkaille asetetuilla vaatimukset vaikuttavat paitsi liikenneturvallisuuteen, myös vilkasta keskustelua herättäneeseen nastarenkaiden tienkulutukseen".

Lisätietoja:

ylitarkastaja Mika Loponen,  p. 029 534 5535, mika.loponen(at)traficom.fi

yksikönpäällikkö Marko Sinerkari, tyyppihyväksyntä, p. 029 534 5524, marko.sinerkari(at)traficom.fi