Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Traficom vastaa digitalisoituneen yhteiskunnan tarpeisiin - uusi taajuuskaista paikallisille 5G-verkoille

Yhteiskuntamme nojaa yhä enemmän langattomiin viestintäyhteyksiin. Laadukkaat 5G-verkot ja niiden kautta välitetty tieto ovat alusta uusille palveluille, sovelluksille ja innovaatioille. Liikenne-ja viestintävirasto Traficom edistää tätä kehitystä avaamalla tänä keväänä uuden taajuusalueen paikallisiin viestintäpalveluiden toteutuksiin. Tämä avaa mahdollisuuden toteuttaa asiakkaille paikallinen 5G-verkko esimerkiksi ruuhkaisiin satama- ja lentokenttäterminaaleihin.

Paikallisten 4G-/5G-verkkojen toteutusmahdollisuudet paranevat entisestään

Paikallisia taajuusalueen 2300–2320 MHz yksityisiä langattomia verkkoja on rakennettu viime vuoden heinäkuusta alkaen muun muassa teollisuusalueille, satamiin ja voimalaitoksiin. Traficom avaa nyt myös 24,25–25,1 GHz taajuusalueen paikallisten verkkojen käyttöön. Jatkossa näillä paikallisten verkkojen taajuusalueilla voidaan yritysten yksityiseen käyttöön toteutettujen verkkojen lisäksi toteuttaa myös esimerkiksi kuluttajapalvelujen tarjontaan käytettäviä paikallisia verkkoja Traficomin myöntämällä radioluvalla. Tämä tarkoittaa, että paikallinen 5G-verkko voitaisiin esimerkiksi toteuttaa kauppakeskuksen asiakkaille erilaisiin palveluiden tarpeisiin. Ruuhkaiset satama- ja lentokenttäterminaalit, joissa datankäyttö on suurta, voisi olla myös mahdollinen toteutuskohde korkean taajuuden paikallisverkoille. "24,25–25,1 GHz taajuusalueen käyttöönotto vahvistaa Suomen asemaa edelläkävijänä paikallisten 5G-verkkojen rakentamisessa ja käyttöönotossa sekä uusien 5G-palveluiden ja innovaatioiden kehittymisessä", kertoo Traficomin ylijohtaja Jenni Eskola

Nopeutta ja kapasiteettia 5G-verkoille 

Paikalliseen toimintaan tarkoitetulla uudella 24,25–25,1 GHz taajuusalueella data tulee liikkumaan vauhdilla. Leveä taajuusalue tuo mukanaan suuremmat yhteysnopeudet ja se soveltuu erittäin hyvin palveluille, jotka vaativat suurta kapasiteettia pienellä maantieteellisellä alueella. Leveällä taajuusalueella on myös tilaa useammalle toimijalle, jotka toimivat samalla maantieteellisellä alueella. 

Taajuusvarauksien ja radiolupien myöntäminen

Taajuuskaistan 24,25–25,1 GHz taajuusvarauksia ja radiolupia myönnetään ensimmäisessä vaiheessa siten, että Traficomiin saapuneita hakemuksia aletaan käsitellä 1.6.2021. Ensimmäiset taajuusvaraukset ja radioluvat voivat tulla voimaan sen jälkeen sitä mukaa kun niitä koskevat hakemukset on käsitelty. Hakemuksen voi tehdä jo tästä päivästä lähtien.

Lisätietoja

Radioverkkoasiantuntija Matti Sihvola, p. 0295 390 374, matti.sihvola@traficom.fi (paikalliset matkaviestinverkot ja 5G)

Kehityspäällikkö Tapio Penkkala, p. 0295 390 434, tapio.penkkala@traficom.fi 


Lisätietoja taajuuskaistan 24,25 - 25,1 GHz käyttömahdollisuuksista sekä taajuusvaraus- ja lupamenettelystä.

Liikenne- ja viestintäviraston radiotaajuusmääräys 4 (Ulkoinen linkki)