Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Traficomin tähtiluokitus auttaa verkkotunnusvälittäjän valinnassa

Kun tarvitset fi-verkkotunnuksen, tarvitset myös verkkotunnusvälittäjän, joka rekisteröi sen puolestasi. Sopivan verkkotunnusvälittäjän valintaa helpottaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin toteuttama tähtiluokitus. Tähtiluokituksessa on arvioitu verkkotunnusvälittäjien toimintaa erityisesti kuluttajien ja pienyrittäjien tarvitsemien palveluiden osalta. Traficom valvoo verkkotunnusvälittäjien toimintaa, jotta asiointi verkossa on sujuvaa ja turvallista.

Traficom on arvioinut nyt kolmatta kertaa fi-verkkotunnusvälittäjien toimintaa antamalla heidän tarjoamista palveluistaan 0–5 tähteä. "Tähtiluokituksella haluamme helpottaa etenkin kuluttajien ja pienyrittäjien mahdollista haastetta löytää omia tarpeita vastaava verkkotunnusvälittäjä, sillä välittäjien tarjoamat asiakaspalvelu, palveluvalikoima ja käyttäjälle tarjottavat ohjaus sekä tietoturva poikkeavat hyvinkin paljon toisistaan", kertoo johtava asiantuntija Juhani Juselius.  

Vuosittain suoritettavalla arvioinnilla on vaikutusta siihen, millaisia palveluita kuluttajille ja pienyrittäjille on tarjolla. Useat arviointiin osallistuneet välittäjät ovat arvioinnin aikana olleet yhteydessä Traficomiin ja kertoneet parantaneensa palveluitaan. Edelliseen vuoteen verrattuna lievästi kiristyneistä arviointikriteereistä huolimatta välittäjien saamat arviot ovat keskimäärin parantuneet.

Viime kesänä vapaaehtoiseen verkkotunnustoiminnan tähtiarviointiin osallistui 36 verkkotunnusvälittäjää. Kunkin arviointiin osallistuneen välittäjän tietoihin on merkitty arvioinnista saatu kokonaispistemäärä ilmaistuna tähtinä 0–5. Kokonaistähtimäärä koostuu eri osa-alueista, kuten esimerkiksi välittäjän tarjoamista palveluista.  

Täydet 5 tähteä arvioinnissa sai vain 5 fi-verkkotunnusvälittäjää ja 4,5/4 tähteä annettiin 10 välittäjälle. Kukaan arvioinnissa mukana ollut ei saanut 1,5 tähteä huonompaa tulosta verkkotunnustoimintansa arvioinnista. 

Osallistuminen arviointiin on välittäjille täysin vapaaehtoista. Arvioinnin puuttuminen välittäjän tiedoista ei tarkoita huonompaa tai parempaa suoriutumista kuin arvioitujen välittäjien osalta. "Kannustamme kaikkia verkkotunnusvälittäjiä mukaan palvelujensa arviointiin, jotta pienyrittäjät ja yksityishenkilöt löytävät helpommin tarvitsemansa palvelut", jatkaa Juselius.

Traficomin tavoitteena tietoturvallinen ja asiakkaita palveleva fi-verkkotunnusten välitystoiminta

Suomessa on yli 3000 fi-verkkotunnusta tarjoavaa verkkotunnusvälittäjää, jotka rekisteröivät verkkotunnuksen puolestasi ja hoitavat kaikki siihen liittyvät palvelut, kuten verkkotunnuksen uusimisen. Välittäjä tarjoaa usein myös muita oheispalveluja, kuten sähköpostin ja verkkosivutilaa. 

Fi-verkkotunnusvälittäjien tehtävä on auttaa ja neuvoa asiakkaitaan fi-verkkotunnuksiin liittyvissä asioissa, kuten verkkotunnuksen uusimisessa ja siirrossa käyttäjältä toiselle. "Välittäjien rooli fi-verkkotunnuksen rekisteröinnin ja käytön helppoudessa on merkittävä", tähdentää Juselius. 

Seuraava tähtiarviointi toteutetaan vuonna 2022. Kannustamme kaikkia verkkotunnusvälittäjiä osallistumaan tähtiarviointiin! 

Tutustu arvioinnin tuloksiin (valitse välittäjähausta tähtiluokitellut välittäjät)

Katso lisätietoja fi-verkkotunnuksen hakemisen vaiheista

Lisätietoja

Johtava asiantuntija Juhani Juselius, p. 0295 390 492, juhani.juselius@traficom.fi