Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Useat pienet kunnat loistavat kiinteän verkon laajakaistaluokituksessa — Nyt jo yli miljoona kotitaloutta valokuidun piirissä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on arvioinut nopean laajakaistaverkon kuntakohtaista tilannetta laajakaistaluokituksella. Kiinteän verkon osalta 20 kunnassa ja matkaviestinverkon osalta 17 kunnassa laajakaistapalvelujen arvoitiin olevan erittäin hyvällä tasolla. Kiinteän verkon osalta korkeimpia luokituksia oli pienissä kunnissa, kun taas matkaviestinverkon yhteydet olivat parhaat suurimmissa kaupungeissa. Kiinteiden laajakaistayhteyksien saatavuus jatkoi kasvuaan, valokuitu saatavilla jo yli miljoonaan kotitalouteen.

Traficom on arvioinut nopeiden laajakaistayhteyksien tilannetta eri kunnissa. Kullekin kunnalle annettiin 0-5 tähteä erikseen kiinteän ja mobiiliverkon osalta perustuen vuoden 2019 loppua koskeviin saatavuus- ja liittymämäärätietoihin*. 

Kuntien laajakaistaluokituksessa näkyy kiinteiden yhteyksien ja matkaviestinverkon kehitys

Kiinteän verkon laajakaistaluokituksessa parhaat 20 kuntaa ylsivät neljään tähteen. "Luokituksen kärjessä oli väestömäärältään pienempiä kuntia, kuten Ahvenanmaan kuntia sekä Manner-Suomesta esimerkiksi Ii, Tyrnävä ja Rääkkylä" erityisasiantuntija Elina Pallas nostaa esille. Suurimmista kaupungeista korkeimmalle eli 3,5 tähteen ylsivät Helsinki, Lahti, Oulu ja Tampere. Suomen 311 kunnasta noin 40 % eli 123 ylsi vähintään 2,5 tähteen.

Kiinteän verkon tähtiluokitus perustuu 100 megan saatavuuteen sekä vähintään 30 megan ja 100 megan käytössä oleviin liittymiin. Viiteen tähteen vaaditaan, että kunnassa lähes kaikilla kotitalouksilla on käytössään 100 megan liittymä. 

Nopean matkaviestinverkon laajakaistaluokituksessa neljän tähden kuntia oli 17. Pääkaupunkiseudun ohella muut asukasmääriltään isoimmat kaupungit, kuten Jyväskylä, Turku ja Tampere, menestyivät luokituksessa hyvin. Vähintään 2,5 tähteen ylsi yli puolet kunnista eli 162. 

Matkaviestinverkon laskennassa painotetaan 100 megan ja 30 megan tiepeittoja, mutta siinä otetaan huomioon myös 100 megan ja 300 megan kotitalouspeitot. Viiteen tähteen vaaditaan kattavaa 100 megan tiepeittoa ja mittava 300 megan kotitalouspeitto.

Kuvassa kaksi Suomen karttaa. Toisessa on kiinteiden laajakaistayhteyksien tähtiluokitukset kunnittain asteikolla 0-5 tähteä. Toisessa kartassa on mobiiliyhteyksien tähtiluokitukset kunnittain, asteikolla 0-5 tähteä.
Kiinteiden laajakaistayhteyksien ja mobiiliverkon tähtiluokitukset kunnittain.

Nopeiden kiinteiden yhteyksien saatavuus jatkaa kasvuaan

Nopea, latausnopeudeltaan vähintään 100 megaan yltävä, kiinteä laajakaista oli vuoden 2019 lopussa saatavissa 64 %:iin eli lähes 1,8 miljoonaan kotitalouteen. Vuoden 2018 lopun tilannetta on korjattu takautuvasti, minkä huomioiden saatavuus kasvoi noin 3 %-yksikköä vuodessa. Suomessa on vielä lähes miljoona kotitaloutta nopean kiinteän laajakaistayhteyden ulkopuolella.

Suurin osa nopean laajakaistan saatavuudesta on toteutettu valokuitutekniikalla. "Vuoden 2019 lopussa kuitusaatavuus kattoi 38 % kotitalouksista ylittäen samalla ensimmäistä kertaa miljoonan kotitalouden rajapyykin", toteaa viestintämarkkina-asiantuntija Joonas Sotaniemi. Takautuvien korjausten jälkeen kasvua edeltävään vuoteen oli noin 3 %-yksikköä.  Valokuitusaatavuuteen luetaan mukaan FTTB- (kuitu ulottuu tontin rajalle) ja FTTH- (kuitu ulottuu asuntoon sisälle) yhteydet, joiden latausnopeudet ovat vähintään 100 megaa. Valokuidun ohella 100 megan nopeuksia tarjottiin myös nopean kaapelimodeemiverkon kautta.

Kuvassa on Suomen kartta, johon on merkitty nopean kiinteän laajakaistaverkon kotitaloussaatavuus joulukuussa 2019. Karttaan on merkitty alueet, jossa saatavuus on joko 100 Megabittiä/sekunti tai 1000 Megabittiä/sekunti.
Nopean kiinteän laajakaistaverkon kotitaloussaatavuus 1 km x 1 km ruuduilla.

* Vuoden 2018 saatavuustietoihin tehtiin takautuvia korjauksia, millä on vaikutuksia tietojen vertailtavuuteen.  Takautuvat korjaukset johtuvat siitä, että yhdessä virastolle aiemmin toimitetussa aineistossa oli merkittäviä puutteita.

Katso tarkempia tietoja Tieto.Traficom kartat -palvelussa (Ulkoinen linkki)

Tähtiluokitukset ovat ladattavissa myös taulukkomuodossa (Ulkoinen linkki). Voit myös samalla katsoa lisätietoja luokituksen laskennasta.

Kiinteän verkon ja matkaviestinverkon vuotta 2019 koskevat maakunta- ja kuntakohtaiset saatavuustiedot.  

Lisätiedot

Erityisasiantuntija Elina Pallas, p. 0295 390 126, elina.pallas(at)traficom.fi

Viestintämarkkina-asiantuntija Joonas Sotaniemi, p. 0295 390 309, joonas.sotaniemi(at)traficom.fi