Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Uudet laivaliikenteen liikennöintivelvoitteet asetettu

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tehnyt päätökset julkisen palveluvelvoitteen asettamisesta huoltovarmuuden, teollisuuden tarpeiden ja liikenneyhteyksien kannalta keskeisten merireittien hoitamisesta. Päätökset vähentävät koronatilanteesta meriliikenneyhteyksille aiheutuvaa haittaa, ja ne koskevat yhteyksiä Turusta Tukholmaan, Ahvenanmaalta Ruotsiin, Helsingistä Tallinnaan ja Vaasasta Uumajaan.

Traficom on tehnyt päätökset meriliikenteen väliaikaisesta järjestämisestä ja palveluvelvoitteen asettamisesta edestakaiselle yhteyksille Turusta Tukholmaan, Ahvenanmaalta Ruotsiin, Helsingistä Tallinnaan ja Vaasasta Uumajaan. Traficomin tarkoituksena on mahdollistaa Manner-Suomelle ja Ahvenanmaalle riittävät meriliikenneyhteydet huoltovarmuuden, teollisuuden tarpeiden ja liikenneyhteyksien kannalta.

Traficom on katsonut palveluvelvoitteiden asettamisen välttämättömäksi. Päätökset pohjautuvat Ahvenanmaan maakunnan hallituksen ja Huoltovarmuuskeskuksen lausuntoihin sekä Traficomin omiin selvityksiin.

”Näillä päätöksillä haluamme varmistaa Suomelle riittävät meriliikenneyhteydet. Ilman palveluvelvoitteen asettamista teollisuuden tarpeiden ja riittävien liikenneyhteyksien tarvitsemaa matkustaja- ja rahtiliikenteen palvelutasoa ei pystyttäisi ylläpitämään”, kertoo ylijohtaja Jarkko Saarimäki

Yhteysvälit ja meriliikenteen harjoittajat, joille palveluvelvoite on asetettu 1.–30.6.2021

  • Grisslehamn - Eckerö / Eckerö Linjen, M/S Eckerö
  • Kapellskär - Maarianhamina / Viking Line, M/S Rosella
  • Turku - Maarianhamina/Långnäs - Tukholma / Tallink Silja, M/S Galaxy ja M/S Baltic Princess (aamu- ja iltalähtö)
  • Turku - Maarianhamina/Långnäs - Tukholma / Viking Line, M/S Viking Grace ja M/S Amorella (aamu- ja iltalähtö)
  • Vaasa - Uumaja / NLC Ferry Wasaline, M/S Wasa Express ja M/S Aurora Botnia

Yhteysvälit ja meriliikenteen harjoittajat, joille palveluvelvoite on asetettu 9–30.6.2021

  • Tallinna - Helsinki -  Tallinna / Tallink Grupp, M/S Megastar
  • Helsinki - Tallinna / Tallink Grupp, M/S Star
  • Tallinna - Helsinki / Eckerö Line, M/S Finlandia

Päätökset pohjautuvat eduskunnan myöntämään lisämäärärahaan meriliikenteelle

Eduskunta hyväksyi vuoden ensimmäisessä lisäbudjetissa 23,15 miljoonan euron lisämäärärahan meriliikenteeseen asetettavan julkisen palvelun velvoitteen kustannusten kattamiseksi. Valtioneuvosto on antanut määrärahan käyttöä tarkentavan asetuksen. Asetuksen mukaan Traficom voi asettaa tietylle reitille velvoitteen liikennöidä ja antaa tähän avustusta lisämäärärahasta, jos kyseinen yhteys todetaan välttämättömäksi.

Lisätietoja

ylijohtaja Jarkko Saarimäki, jarkko.saarimaki@traficom.fi, p. 040 836 0397. Twitterissä @Saarimaki
johtaja Pipsa Eklund, pipsa.eklund@traficom.fi, p. 029 534 5396